Bara om regeringar börjar agera annorlunda kommer det globala toppmöte som hölls i början av sommaren för att sätta stopp för sexuellt våld att göra verklig skillnad.
Det var nobelpristagaren Leyma Gbowees huvudbudskap till de samlade världsledarna. Hon är en av initiativtagarna till en kampanj som kräver att de ska:
-
Säkerställa kvinnors medverkan vid 100 procent av alla fredsprocesser och -förhandlingar i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 1325.
-
Tillhandahålla resurser så att det sexuella våldets överlevare har tillgång till alla medicinska, psykosociala, juridiska och livsnödvändiga tjänster de behöver samt öka den direkta finansieringen av de lokala kvinnoorganisationer som i praktiken står för tjänsterna.
-
Utveckla och genomdriva kraftfulla nationella lagar som ställer förövarna till svars för sexuellt våld, med särskilt fokus på utbildning i utredningsarbete för brottsbekämpande myndigheter och stöd till åklagare.
Vid toppmötet berättade hon om en resa till DR Kongo, där läkare, kvinnorättsaktivister och församlingar sedan länge larmat om det sexuella våldets grymhet och omfattning:
”Från Bunia till Bukavu var berättelserna desamma – kvinnor som kliver fram och svarar mot behoven av rådgivning, humanitär assistans, solidaritet och en stark känsla av systerskap. Det här var ett vittnesmål om att kvinnor som kränkts inte längre skulle tillåta våldtäkter och sexuellt våld att definiera vem de var. De hade avsikten att göra saker annorlunda. Om överlevarna av så fruktansvärda brott gör saker annorlunda för att reparera sina liv, är det dags för oss som har lovat att resa med dem att fatta vinken: vi måste börja göra saker annorlunda.”