Prenumerera

Logga in

Skateboardåkare för samtycke

Under dagen florerar det ett hundratal bilder på skateboardåkare som tagit ställning. Alla på temat Fatta – mot sexuellt våld och för samtycke. Kampanjen som går under #Fattaskate är en del av Fatta-rörelsens enträgna arbete för att sätta fokus på det sexuella våldet. Fatta har tidigare gjort liknande kampanjer som #Fattatattoo där de knöt till sig lokala och nationella profiler som tog ställning. Denna gång riktar sig rörelsen tillskateboardkulturen. 100 skateboardprofiler från hela landet medverkar genom att posta en bild på sig själv med #FATTA skrivet över skateboarden.

För lite över ett år sedan, den 9 september 2013, träffades Fatta-rörelsens initiativtagare i Stockholm för att de fått nog. De bestämde sig för att agera mot sexuellt våld och för samtycke. Nu, ett år senare har ingen kunnat missa Fatta-rörelsens höga röster, skarpa argument, innovativa idéer inom PR och kommunikation men framförallt det starka engagemanget. Det senaste greppet för att sätta fokus på det sexuella våldet är #Fattaskate.

Idén till Fattaskate föddes då Pramono Salmonsson, personen som hade den äkta Fatta- tatueringen i #Fattatattoo, kände att han ville göra något inom den kultur han själv var aktiv inom, skateboardkulturen.

– Vi gick ut med detta genom våra egna kanaler och på väldigt kort tid hade 100 skateboardåkare anmält sig. Det känns grymt bra att Fattas budskap kan komma in även i skateboardkulturen. Samtal om sexuellt våld och samtycke behövs överallt, säger Pramono Salmonsson i en presskommentar.

Crossing Boarders, en av organisationerna som ligger bakom Fatta, har även rötter inom skateboardkulturen då dess grundare Ida Östensson under 8 har år jobbat med jämställdhet i skateboardscenen där hon bland annat startat nationella No limit skate och lokala You Skate Girl.

– Musikvärlden är inkopplad i Fatta genom den andra organisationen som grundade Fatta, kollektivet Femtastic. Under årets Kingsizegala fick vi ta emot pris som ”Årets original” och vi har många artister som stöttar oss och skapar låtar på temat ”Fatta”. Därför känns det självklart för oss att nu även koppla in skateboardkulturen där jag och Crossing Boarders har vår bakgrund, säger Ida Östensson.

PR-kampanjer likt detta kan lätt uppfattas plojiga. Men för att motverka detta så har Fatta skickat med tio viktiga punkter till alla medverkande.

– Det viktigaste av allt är att alla börjar granska sig själv. Vi köper inte att någon lägger upp en bild med en Fattaskate utan att granska sig själv och reflektera över vad ens egen del i detta är och hur en på andra sätt aktivt kan delta i kampen mot det sexuella våldet och för samtycke, därför skickade vi med 10 tips till varje person hur den kan agera mot sexuellt våld, säger Östensson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV