Startsida - Nyheter

Skottland får samkönade äktenskap till hösten

Ledamoten Jim Eadie från det skotska nationalistpartiet, SNP, betonade vikten av en förändrad lagstiftning i en debatt i parlamentet:

– Jag tror att den här lagen kommer att påverka vårt samhälle och hbtq-personers hälsa och välmående på ett mycket positivt sätt.

Lagen, Marriage and Civil Partnership Bill, som röstades igenom med siffrorna 105-18, har stötts av alla partier i parlamentet, och av olika skotska hbtq-grupper som Equality Network och Stonewall Scotland. Tom French från Equality Network sade efter omröstningen att det var en historisk dag:

– Den här dagen kommer att bli ihågkommen i historien som dagen då homosexuella och bisexuella äntligen gavs full jämlikhet i lagen i Skottland, och samma rätt att gifta sig med personen de älskar, sade han, rapporterar LGBTQ-Nation.

Flera olika tillägg till lagen lades fram men röstades inte igenom. Tilläggen handlade om att införa så kallat skydd för religiösa samfund som inte vill godkänna samkönade äktenskap. En ledamot från SNP, John Mason, röstade mot lagförslaget eftersom han menade att det riskerar att leda till ”diskriminering mot religiösa människor”. Men hälsominister Alex Neil tillbakavisade sådana resonemang genom att peka på att lagen redan ger försäkringar för religiösa att välja huruvida de deltar i sådana äktenskap eller inte.

– Det finns robusta skydd för religiösa samfund och troende, sade han enligt BBC.

England och Wales införde samkönade äktenskap sommaren 2013, och den enda delen av Storbritannien som inte tillåter samkönade äktenskap är nu Nordirland. I Skottland har partnerskap varit tillgängligt sedan 2005. Den nya lagen innebär också en seger för transpersoners rättigheter eftersom den sätter stopp för ett krav om att personer som vill ändra sitt juridiska kön måste ha tillstånd från sin make eller maka. Ett sådant krav finns kvar i resten av Storbritannien.

I Skottland kommer också statskyrkan Church of Scotland ha möjlighet att om den så vill genomföra samkönade äktenskap, något som inte är fallet vad gäller Church of England. Flera skotska kyrkor – den anglikanska, katolska och de presbyterianska – har dock redan aviserat att de inte kommer att tillåta sina präster att gifta samkönade par. Lagen debatterades i en första omgång i parlamentet i november förra året och först 2015 troddes lagen träda i kraft, men hälsoministern Neil har utlovat att lagen ska träda i kraft snarast. Därmed tros de första vigslarna kunna hållas i höst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV