Startsida - Nyheter

SKR väljer ny ordförande på rekordstort årsmöte

140 representanter för kvinno- och tjejjoursrörelsen kommer att samlas i Jönköping i helgen i vad som är ett rekordstort årsmöte för SKR. På mötet ska bland annat en efterträdare till Carina Ohlsson väljas. Hon slutar efter tolv år på ordförandeposten.

I helgen håller Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR) årsmöte i Jönköping. 140 medlemmar är anmälda till det stora mötet under vilket en ny ordförande ska väljas då Carina Ohlsson slutar. Carina Ohlsson är också ordförande för S-kvinnor och sitter i Riksdagen för Socialdemokraterna och har varit ordförande för SKR i tolv år. I ett pressmeddelande säger hon att hon hade hoppats att våldet mot kvinnor skulle ha minskat:

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som medverkar i vårt viktiga arbete för ett jämställt samhälle fritt från våld. En önskan efter ett tolvårigt ordförandeskap hade varit att vi skulle kunna se att våldet minskat, men tyvärr, där är vi inte än, säger Carina Ohlsson, under vars tid vid ordförandeposten SKR har vuxit från 31 medlemsjourer till 131.

Men trots att deras medlemsjourer har vuxit i antal och trots att de förra året tog emot drygt tusen kvinnor och ännu fler barn på sina skyddade boenden så har de varit tvungna att neka tre av fem våldsutsatta kvinnor plats på skyddat boende. Detta var en ökning från 2011 med nästan 10 procent, och visar vilket stort tryck som finns på SKR:

– Vår statistik ger ett tydligt svar på att vi behövs och är efterfrågade. Genom att vi är en idéburen organisation kan vi erbjuda ett starkt stöd från både anställda och ideella. Vi kan möta varje stödsökande på bästa sätt eftersom vi kombinerar ett individbaserat perspektiv med kunskap om våldets strukturella orsaker, säger Carina Ohlsson.

SKR skriver i ett pressmeddelande att de som inte kan beredas plats oftast kan erbjudas skydd på en annan jour men understryker att det ofta är svårt för våldutsatta kvinnor att därefter hitta en egen ny bostad. Många blir därför kvar längre på jourerna och därmed blir det färre platser för de kvinnor som söker akut jourplats.

–Fullbeläggningen på grund av den tuffa bostadsmarknaden är ett av de största problemen på kvinnojourerna idag. Socialtjänsten känner till svårigheterna men står handfallna när den rätta politiska viljan och ledarskapet saknas i kommunen. Det är dags att prioritera kvinnofrid som en självklar del av välfärden, säger SKR:s förbundssekreterare Olga Persson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV