Startsida - Nyheter

Svensk 3-0-seger mot Bosnien-Hercegovina i VM-kvalet

Det första målet kom efter fem minuter. FC Rosengårds Lina Nilsson drev bollen längst högerkanten och in mot straffområdet . Hon avlossade ett hårt skott med vänsterfoten på målvakten Almina Hodzics högra sida. Ytterbacken som börjat göra mål efter 50 spelade landskamper.

– Ja, men det är så klart jättekul. Nu har jag satt en boll på varje sida så nästa får bli i mitten då. Det är ju också viktigt att få med sig ett första mål, sa Lina Nilsson på presskonferensen efter matchen.

Det svenska laget inledde med ett högt tempo, snabba passningar och snabba fötter.

De offensiva mittfältarna roterade och det blågula laget skickade bollen från den ena kanten till den andra.

– När vi slår den diagonala passningen från mitten till kanten, då blir det bra. Vi ska göra det mer, sa förbundskapten Pia Sundhage.

Tjugo minuter in i matchen tappade Sverige tempo. Målchanserna blev inte lika farliga som i första. Kosovare Asllani var hårt uppvaktad av de Bosnien-Herzegovinas försvarare. Hon fick med sig många frisparkar. På tilläggstid av den första halvleken, revs Asllani ner och fick en frispark med sig.

Sjögran slog en hård boll som målvakten Hodzics lämnade en retur på. Lotta Schelin kunde enkelt sätta 2-0.

– Jag såg att målvakten lämnade en del returer, så jag tänkte att jag måste vara först på de bollarna och det gick ju bra, sa Lotta Schelin.


Närmare Kanada.


Schelin som jagar rekordet som landslagets mesta målgörare. Sitt 71:e mål i landslagströjan satte hon i andra halvlek. Hon tangerade då Sundhages resultat i målprotokollet.

– Det är klart att det känns jättekul. Men nu ska jag sätta rekordet också. Det hade ju varit kul om det blev på onsdag men det kommer när det kommer. Men när det händer då lovar jag att folk ska få veta det även om det inte blir med en rekord-tröja som Zlatan hade, sa Schelin.

Landslagskaptenens andra mål för dagen var en klack värd att minnas menade förbundskapten Pia Sundhage.

– Det målet var väldigt vackert. Schelin är en målgörare och det visar hon återigen. Även om hon kom felvänd ett par gånger idag lyckas hon ändå göra två mål, sa Sundhage.

VM-kvalets sista omgång spelas på onsdag, återigen i Göteborg. Då möter Sverige tabelltvåan Skottland. Matchen blir direkt avgörande.

Sverige ligger tre poäng före Skottland i kvaltabellen. En vinst eller ett oavgjort resultat i den matchen räcker hela vägen till VM i Kanada nästa sommar.

– Skottland kommer kunna utmana oss både offensivt och defensivt. Men jag tycker vi kontrollerade matchen mot dem sist. Men det är klart att det blir tuffare än det varit i många andra kvalmatcher där vi varit överlägsna, sa Sundhage.


Ställer om spelet

Ett mästerskap i Kanada nästa år är inte långt borta. Kvalificerar sig det svenska laget har de mycket kvar att jobba med förklarade Sundhage.

– Jag tror att de lag som vinner VM-guld nästa år är ett lag som försvarar sig skickligt och är bra på att kontra men som också kan hålla bollen i det offensiven. Konstgräsunderlaget kommer göra det fysiskt tungt och därför måste man kunna hålla bollen. Det måste vi bli bättre på, sa Sundhage.

Spelidéen i en eventuell VM-turnering kommer vara annorlunda än under EM förra sommaren berättade Sundhage.

– Vi håller på att ställa om spelet nu, hitta nya vägar. Framförallt på mitten, sa hon.

Det svenska laget startade med en mittfältstrio och avslutade med en annan. Sjögran byttes ut. Diaz och Dahlkvist byttes in. Och målgöraren Nilsson fick flytta upp på mitten.

– Vi är ju tre högerbackar i laget just nu. Det är ju egentligen min position som försvarare men det var på mitten allt började och tycker Pia och Lillie att jag ska spela på mitten så får jag så klart göra det. Och det känns spännande, sa hon.

Caroline Seger fick en smäll i slutet av den första halvleken. Men att hon byttes ut berodde inte på att hon drog på sig någon skada. I stället valde Sundhage att byta ut henne eftersom Seger har en varning sedan en tidigare match.

– Jag förstod inte riktigt vad hon var rädd för. Men det var säkert bra. Nu ser vi fram emot matchen på onsdag bara, sa Seger.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV