Startsida - Nyheter

Snookerlegendar kritiseras för sexistiskt uttalande

Kritiken har riktat sig mot att Steve Davis ser förklaringen till frånvaron av kvinnor i sporten beror på olikheter i mäns och kvinnors hjärnor snarare än det faktum att sporten är totalt mansdominerad och att det därför är svårt för flickor och kvinnor att slå sig in, samt att det av samma skäl saknas kvinnor som är förebilder.

Ruth Holdaway, chef för den brittiska organisationen Women's Sports and Fitness Foundation skriver i ett uttalande att Davis kommentarer är olyckliga, inte minst då det saknas intresse för att investera i kvinnors snookerspelande, något som hon menar också hänger i hop med ett mer generellt bristande intresse i att föra fram kvinnors idrottande, inte minst vad gäller bevakning i media.

– Kommentarer som Steve Davis är extremt ohjälpsamma och bidrar bara till att stärka bilden av att snooker fortsatt sker bakom stängda dörrar för kvinnor och flickor.

Även den elvafaldigt guldbelönade Paralympicsmedaljören Lady Grey-Thompson har kritiserat Steve Davis. Hon menar att förklaringen till varför så få kvinnor spelar snooker går att finna i hur det ser ut på gräsrotssidan och att det fortfarande ses som en manssport:

– Om du går till en pub eller till en snookerklubb så ser du framför allt män som spelar där, och jag tror att du inte ser kvinnor tävla på en hög nivår för att de lär sig redan i ung ålder att det inte är en sport för dem, säger hon till The Guardian.


Inga pengar för kvinnor som spelar

Kvinnor har möjlighet att tävla mot män, även på högsta nivå som i VM som nyligen gick av stapeln i Sheffield i England (Mark Selby vann titeln över Ronny O'Sullivan med 18-14), dock har ingen kvinna någonsin varit i närheten av att nå en sådan topptävling. Och Davis tror inte heller att de någonsin kommer att göra det. ”Nej” sade han och försökte också skoja om skälet till varför män är framgångsrika i sporten, att män var dumma nog att ägna sig åt att köra modelltåg eller spara på frimärken, eller att träna åtta timmar dagligen för att nå elitnivå inom snooker:

– Så därför tycker jag att vi också är artens idioter, sade han.

Han fick också uppbackning av några av världens bästa snookerkvinnor Maria Catalano och Reanne Evans. Catalano sade till The Independent on Sunday att hon inte tror att kvinnor någonsin kommer att kunna spela på samma nivå som män och Evans menade att det är svårt för kvinnor att enbart fokusera på snooker – men angav också att ett viktigt skäl till det handlar om att det inte finns några pengar för kvinnor som spelar snooker:

– Männens spel backas upp och de har råd att bara jobba deltid, eller inte alls och bara träna och utveckla sin snooker, medan det inte finns några pengar för kvinnor som spelar snooker överhuvudtaget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV