Omsvärmad som en rockstjärna – i måndags firade Feministiskt initiativ framgången i EU-parlamentsvalet i flera städer, i Stockholm med tal av Soraya Post. Aida Paridad lyckades få en pratstund med den nya EU-parlamentarikern.
Att träffa Soraya Post dagen efter att Fi skrivit historia med säkerställandet av hennes plats i EU-parlamentet är lite som att träffa en VM-stjärna som just vunnit en medalj. Hon står vid en pressekreterare i Tantolunden i Stockholm där musik spelas, folk har picknick och en Fi-flagga fladdrar i vinden. Soraya är omgiven av ett hundratal Fi-anhängare, och fans turas om att be om en kram mellan journalisternas intervjuer. Jag ska precis sätta igång ljudinspelaren när några unga tjejer går fram till Soraya och tackar henne för allt hon gör och hon är: ”så jävla bäst”.
Har du hunnit återhämta dig från gårdagen?
– Nej, det har inte funnits utrymme för det, men det känns ju lika fantastiskt som i går och det kommer kännas ännu mer fantastiskt för varje dag som går ju mer verkligheten kommer in. Och all den här kärleken, hela den här parken är ju full av människor som bara vill älska!
När festligheterna är över för den här gången, hur samlar ni kraft inför nästa valomgång?
– Vi vilar lite och sen bygger vi strategi och fortsätter med samma energi som innan och så tar vi makten in i riksdagen också.
Hur kommer ni profilera er gentemot de andra partierna? Finns nån konkret strategi gentemot de rödgröna nu?
– Men vi har ju redan en bra strategi, vi lyckades ju nu! Vi behöver bara slipa den och fila på den ytterligare och bli ännu vassare. Pusha på folk, gå hem till folk och placera politiken dit den ska vara.
Soraya är oändligt förhoppningsfull. Hon ser att Fi:s framgångar kommer att stärka deras systerpartier och andra allierade runtom i Europa, en synergieffekt av feminism, som hon kallar det. Jag frågar henne om det inte i realiteten bli svårt att påverka i ett sådant kraftigt underläge i EU-parlamentet, med högerextrema krafter som växer och etablerade partier som skiljer sig markant från Fi:s politik, men Soraya är fortsatt optimistisk. Hon menar att de etablerade partierna som inte tagit sitt ansvar innan kommer att skärpa till sig eftersom de är så illa tvungna, att de nu ser det som Fi sett länge och därför kommer stödja feminismen. ”Det är den enda kraften som kan få ordning på Europa”.
Vad tänker du om möjligheterna att ta en debatt mot rasisterna här på hemmaplan i Sverige utan att ge dem luft under vingarna? Det har ofta visat sig vara konsekvensen av att de får synas.
– På svensk mark tror jag att man nu kommer att få ett uppvaknande när man ser vilken partigrupp som Sverigedemokraterna väljer, de kommer att avslöja sig själva ganska rejält. Det som är synd är att riksdagsvalet är så tätt inpå och att det inte kommer att hinna hända så mycket i parlamentet, hade det bara fått komma igång så hade det varit ännu lättare. Vi får vara ännu tydligare och förklara vad fascism och rasism innebär och peka på historien, som många verkar ha glömt.
Soraya vill påminna oss om vår historia för att inte låta den upprepas. Det är en mörk historia som låtit sig upprepas i samband med ekonomiska kriser. Nästan hela Europa befinner sig just nu i en ekonomisk kris och de populistiska partierna och högerextrema och fascistiska krafterna vinner mark på folks rädsla och de enkla lösningar de säger sig erbjuda. Men Soraya Post är inte rädd att anta sig utmaningen att bemöta den rädslan. Hon vill prata om en ekonomi som berör alla människor, en fördelningsekonomi, så att vi slipper ha klyftor som fortsätter att öka. Hon poängterar att vi nu länge haft en ekonomi där rika blir rikare och fattiga blir fattigare, att det skett på bekostnad av många och lett att rasisterna kommer in i parlamentet. ”Fi vill ha en jämlik fördelning av de ekonomiska resurser som finns.”
Kan ni verkligen vara en direkt motkraft till populisterna i dessa tider som präglas av kortsiktigt tänkande och diverse krispaket?
– Ja, jag tror verkligen det, det ser vi ju av den rörelse som vuxit fram här hos oss nu och tagit oss in i parlamentet, så jag tror att vi blir fler och fler. Och det är ju det som är motkraften, att folk kommer att se att det får vara ett mer långsiktigt och hållbart tänk inom ekonomin, men också socialt och kulturellt, och det är medmänsklighet. Det är det som är motkraften, och den insikten tror jag att fler och fler blir medvetna om, att det där är ju kindergarten-politik, det är ingen vuxenpolitik som de sysslar med.
Ser du EU-parlamentet som ett rimligt verktyg för att faktiskt kunna bedriva den politik som Fi vill kunna göra?
– Det måste vi ju göra. Ett EU utan mänskliga rättigheter går hand i hand med de krafter som vuxit upp, så det måste gå. Det finns inga men, det bara måste.
Det finns ingen tvekan i Sorayas blick, lika beslutsam som hon varit om att komma in i EU-parlamentet är hon att det ska gå att påverka till det bättre. Ännu fler fans står nu samlade i väntan på att få ta bilder när de kramar den numera rikskända Soraya Post och pressekreteraren signalerar tydligt att jag måste avrunda. Vi avslutar med att prata om hennes samarbete med romer runtom i hela Europa, som nu lär blomstra. Hon förklarar att det romska civilsamhället i Europa har väldigt stora förväntningar nu och att de är också väldigt förvånade över att en romsk kvinna ska in i parlamentet, ”bara en sån grej!” säger Soraya och tillägger:
– Sen känner de ju mig och vet att jag är en streber, jag är ju inte rädd för att ta plats, det är ju viktigt. Men det är ändå så att man har med sig det i bagaget, det här att det är någon annan före, och här visar Fi och Sverige tvärtom – fram med den romska donnan där!