Startsida - Nyheter

Starka reaktioner på polisens registrering av våldsutsatta kvinnor

Sveriges Radios Ekot har avslöjat ett kvinnoregister hos polisen där integritetskränkande och sexistiska uppgifter finns om 2000 kvinnor som anmält misshandel sedan tio år. Det var efter ett tips till Ekots redaktion som allt uppdagades och kunde bekräftas av flera källor. Polisen förnekade fortfarande registrets existens, men har nu övergått till att försvara det.

Vänsterpartiet kräver en oberoende granskning av registret och att justitieministern Morgan Johansson och högsta polisledning ska kallas till justitieutskottet för att redovisa hur de tänker hantera registret.

– Detta är oerhört allvarligt och avslöjar en skrämmande sexistisk syn inom polisen; att man anser att det är slagna kvinnor som har ett mönster polisen bör följa och inte männen som slår, säger Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Karin Svensson, ordförande i Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige (Roks), säger i ett pressmeddelande att uppgifterna som kommit fram är upprörande.

– Jag kan inte överhuvudtaget förstå vad syftet skulle kunna vara. Och vilka andra brottsoffer skulle det finnas intresse av att registrera? Det här leder återigen till att skulden hamnar hos kvinnan, brottsoffret och det är väldigt upprörande. Vi vet att det är ett stort problem att vid den här typen av brottslighet lägger allmänhet, myndigheter och rättsväsende ett alltför stort fokus på kvinnan som utsatts för brottet, hur hon har betett sig eller hur hon är, säger hon i en kommentar i ett pressmeddelande från Roks.

För Unizon (tidigare Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR) är avslöjande en sorglig bekräftelse på berättelser från våldsutsatta kvinnor som organisationens verksamheter möter.

– Det är väldigt olyckligt och beklagligt, även om vi tyvärr inte blir så förvånade. Många kvinnor upplever att de blir bemötta med fördomar när de gör en anmälan om hot eller misshandel, säger Olga Persson, generalsekreterare i Unizon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV