Startsida - Nyheter

#sthlmpride: Årets hbtq-hjältar

Efter lördagens Prideparad delades diverse priser ut i Pride Park på Östermalms IP. Med motiveringen ”för hennes outtröttliga arbete för HBTQ-personers mänskliga rättigheter” tilldelades transföreningen FPES pris Årets hjältinna riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP).

– Jag är väldigt glad att äntligen står transpersoners behov högt upp på den politiska dagordningen, kommenterade Westerholm.

Fackförbundet Unionen gav sitt pris Årets HBTQ-vänligaste företag till Ving Sverige AB. Årets HBTQ-vänligaste företag består av ett diplom och en check på 5000 kr.

RFSL Stockholms Rosa tisteln gick i år till Sveriges Olympiska Kommitté ”för de beslut som organisationen tog i samband med friidrotts-VM i Moskva och OS i Sotchi, som innebar att utövare på plats förbjöds att visa sitt stöd för landets HBTQ-personer”.

Gamla hjältars pris tilldelades Eva Lisa Bengtsson, grunderska av klubben Transvestia 1962. ”För att hon var bidragande till att transpersoners rättigheter blev en del av RFSL:s verksamhet samt hennes fortsatta regnbågsaktivistiska kamp” löd motiveringen. Bengtsson lät hälsa att hon ämnar arbeta för HBTQ-personers och särskilt transpersoners rättigheter så länge hon kan.

Regnbågspriset tillerkändes skådespelerskan Aleksa Lundberg med motiveringen ”för att hon tillsammans med bland annat RFSL har drivit frågan om ersättning till tvångssteriliserade transpersoner mot bland annat Justitiekanslern”.

– Jag tänkte berätta lite kort varför jag är HBTQ-feministisk aktivist, sa pristagerskan. Det är jag av den enkla anledningen att vi inte är framme vid målet ännu. Vårdsituationen för samtliga transpersoner är under all kritik. Transmän vägras bedövning med epidural om de ska föda barn även om detta är behövligt. Anledningen till detta är att de är juridiska män och då inte ska kunna föda barn. Anledningen till att detta problem uppstår är att vi fortfarande lever i ett patriarkalt samhälle, där hetero- och tvåkönsnormen råder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV