Startsida - Nyheter

#sthlmpride: Den lesbiska festen en succé

Inspirationen bakom Den lesbiska festen kom från förra årets lyckade Flatgalan, som Moa Svan och Nour el-Refai låg bakom. I år var de tillbaka som konferencierer under festen. Precis som förra året var intresset stort. Festen uppmärksammades i media och drog en stor publik ”av flator och flatlovers”, berättar Moa Svan. Hon berättar också att syftet bakom festen är att göra det som Pride gör bäst och stolt fira det man är stolt över, vilket denna gång handlar om att vara just flata.

- Hetaste artisterna just nu är flator, Silvana Imam och Beatrice Eli som man hör på radion. Hetaste programledaren, Nour El-Refai, är flata, å skämtade i Melodifestivalen om att vara butch eller femme. Då vill man ju bara se de i ett sammanhang där man verkligen får gotta sig i hur bra och roliga flator är. Annars är det ju alltid massa annat på köpet. Massa snubbar och straighta, å så är vi en liten del av någonting större. Här slipper man det.

De båda komikerna skapade god stämning och skratten ljöd högt bland publiken. Livemusik spelades av Beatrice Eli och Silvana Imam. Priser delades ut till Silvana Imam som blev Årets flata, Aleksa Lundberg som blev Årets stolthet och Athena Farrokhzad som blev utnämnd Årets mod. För Årets klubb vann Malcriada pris. Vinnarna hade utsetts av en jury bestående av bl.a. Mireya Echeverría Quezada från Rummet och Elvira Kivi som är funkis-aktivist. Moa Svan berättar för Feministiskt Perspektiv om varför just årets pristagare utsågss till vinnare:

- Det här handlar ju om vilka som visat mod, vilka som gör oss stolta. Årets flata är ju den som senaste året verkligen satt flatorna på kartan. Som lever lesbiskt, och tar med det in i allt. För förra årets flata, var det inte så att det lesbiska skulle vänta vid sidan av fotbollsplanen, å för årets lämnar hon inte sin identitet bara för att hon går in i studion och spelar in en skiva. Dom backar inte för den där normen som säger "det är okej, vad du gör i sängkammaren, men jag behöver inte veta något om det." Aleksa blir man ju så stolt över också som gjort en hejdundrande resa från bög till kvinna, till flata, å är öppen med att vara i en process. Släpper in oss, och bryter mot normen om att man liksom ÄR någonting. Vi blir ju hela tiden! Farrokhzad, visade verkligen på mod, när hon tar in hbtq-aktivism och antirasism in i sitt sommarprat i P1. Hon satt en halvdag med jurister på Sveriges radio innan det skulle sändas. Jag som jobbat med radio baxnar bara av tanken. Det är mod och civilkurage.

Moa Svan menar att pengarna som möjliggör aktivismen finns i Pride arrangemanget och att fler feminister, flator och transaktivister måste börja engagera sig där.

- Ställ krav och engagera er! Låt inte vita snubbar bestämma vad som ÄR och inte ÄR Pride och värt att göra stort. Vi flator gillar politik och Pride house, men vi vill också festa i parken och se heta coola brudar på scen, för då mår vi gott. Det ska vi ha mer av!

Sammanfattningsvis blev årets lesbiska fest otroligt lyckad, något som Moa Svan kommer att ta med sig till nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV