Eurogames, rollerderby och ishockeylaget Kiruna IF som hbt-certifieras. Normbrytande initiativ som syftar till att öppna upp idrottsvärlden för människor som annars varken välkomnas i den eller känner att de vågar närma sig den. Detta diskuterades på seminariet ”En annan idrott” under onsdagen på Pride House.
När Johan Köhler, styrelseordförande i Kiruna IF, på seminariet fick frågan från moderator Mathilda Piehl varför laget bestämde sig för att genomgå hbt-certifiering svarade han att när frågan väl hade väckts och man diskuterade igenom det hela så hittade de inte några goda argument till varför de inte skulle göra det. Därefter gick allting snabbt. På fyra veckor var allt klart, och laget ”kom ut”.
– Vi ville ha en debatt lokalt, men fick en internationell debatt, sade Johan Köhler.
Nyheten att laget skulle hbt-certifieras av RFSL och spela i regnbågsfärgade matchtröjor den kommande säsongen spred sig som en löpeld över världen och klubben blev uppringd av New York Times som ville skriva om det. De har fått entusiastiskt stöd från folk i länder som Bangladesh, Mexiko och Argentina, och inom ett dygn hade deras facebooksida fått två miljoner ’likes’, på sociala medier var det en större nyhet än att Urugayas Luis Suárez bet sin italienska motståndare Giorgio Chiellini under fotbolls-VM i Brasilien nyligen.
– Vi fick massivt stöd utifrån, och mindre än fem näthatare, fortsatte han och förklarade att varken näthat eller motstånd har fått något fäste.
Johan Köhler menade att ishockeyn har mycket att lära vad gäller öppenhet från rollerderby, sporten som är kvinnodominerad med stort utrymme för hbtq-människor. Detta i en sport som generellt sett är mycket grabbig.
– Dessutom är vi en gruvort som är grabbig. Så säger vi att vi tror att det är fel, vi vill öppna upp för alla och skapa samma utrymme som rollerderbytjejerna gjort, för killar, sade han och kunde också meddela att han bara en halvtimme innan seminariet satte igång fått beskedet från Svenska ishockeyförbundet att Kiruna IF:s dispensansökan att få spela i regnbågsfärgade tröjor hade godkänts.
Rollerderby bryter ny mark
Rollerderby som är en ung sport i Sverige har som Johan Köhler pekade på lyckats skapa mycket utrymme för kvinnor genom att göra dessa som norm inom sporten, men också skapat rum för personer med olika läggning, könsidentitet, kroppsfunktion och för personer som vanligtvis kanske inte känner sig hemma i idrottsvärlden. Annika Lindberg, mer känd som Panica De Hex från Stockholm Roller Derby, förklarade vilken avgörande roll rollerderby haft för hennes syn på idrott:
– I rollerderby finns det plats för många olika kvinnotyper, från androgynt till femme-igt, en del spelar i korsetter, det är inte en manlig norm som avgör hur en spelare ska se ut. Det tror jag lockar många som annars inte skulle sporta till rollerderby. Jag skulle nog aldrig ha börjat med en sport om det inte vore för rollerderby eftersom jag aldrig har haft en sportidentitet, sade hon.
Fia Hjelte
och Jakob Jansson berättade om förberedelserna inför Euro Games som kommer att hållas i Stockholm nästa år. Även där finns det plats för alla typer av kroppar oberoende av fysisk förmåga, könsidentitet, ålder eller etnicitet. 29 idrotter är hittills klara för spelen, liksom seminarier och andra kringarrangemang. Eurogames anordnades för första gången i Haag i Nederländerna 1992 och tanken var att skapa utrymme för homosexuella idrottare, öka kunskapen om detta, liksom bygga nätverk mellan idrottare i Europa.
Folkhälsa i fokus
Inför nästa års spel i Stockholm jobbar Fia Hjelte med att föra in ett icke-heteronormativt genusperspektiv, med transperspektiv och queera perspektiv, in i arrangemanget. Bland annat kommer flera av seminariepunkterna att ta upp frågor kring könsidentitet, och utbildningsmaterial kring kön och transfrågor tas fram. Men många frågor återstår. Eftersom Eurogames samarbetar med de olika idrottsförbunden i Sverige har de inte fria händer vad gäller regelverk som föreskriver indelning i till exempel könen man respektive kvinna. I höst kommer man därför att förhandla kring olika frågor med de olika förbunden:
– Om vi vill ha med en idrott som tennis till exempel – vi kan inte organisera det helt själva utan måste få hjälp från ett förbund – men då följer det också med är ett reglemente om hur man får delta, vilka hormonvärden man får ha, något man måste godkänna för att få sanktionering. Men vill föra diskussioner med förbunden till hösten, och det är första gången det görs, så där ligger vi i framkant, sade Fia Hjelte som också förklarade att även om de flesta sporterna i Eurogames delas in i könskategorierna man/kvinna är det upp till varje deltagare att själv definiera sitt kön:
– Man anmäler sig till den klass man vill.
Förutom att synliggöra och skapa plats för hbtq-personer i idrotten handlar Eurogames också om att få fler hbtq-personer att pröva på olika idrotter. I dag idrottar hbtq-personer i mindre utsträckning än heteropersoner – ofta som ett utslag av att miljön inte är hbtq-vänlig. Det har allvarliga effekter inte minst på hbtq-personers hälsa. Därför är Eurogames också en folkhälsosatsning:
– Å ena sidan vill man att den traditionella idrotten ska koppla grepp om frågan, men det jag framför allt vill är att hbtq-personer får nya och positiva erfarenheter av idrott. Långsiktigt tror jag det påverkar hälsan, sade Fia Hjelte.
Och man hoppas kunna slå rekordet från München i Tyskland:
– Där var det 5 050 personer som deltog, det rekordet vill vi gärna slå, sade Jakob Jansson.