Prenumerera

Logga in

#sthlmpride: Hbt-flyktingarna har en egen hjälte

På Stockholm Pride festivalens första dag var det dags för Anna-Maria Sörberg, journalist och författare att samtala med ”homovärldens Moder”, Stig-Åke Petersson, flyktinghandläggare på RFSL.

Som 20-åring gick Stig-Åke Petersson 1970 med i RFSL och i mer än 40 år har han kämpat för hbtq-rättigheter men framför allt för hbt-flyktingars rätt till asyl i Sverige. Petersson är även aktiv inom International Lesbian Gay Bisexual Trans and Intersex Association (ILGA).

Den första hbt-flykting Stig-Åke Petersson hjälpte att få asyl i Sverige var en homosexuell man från före detta Tjeckoslovakien. Året var 1972 och mannen var på besök i Sverige och hörde av sig till RFSL. Hans sexuella läggning hade upptäckts av myndigheterna hemma, berättade han för Petersson och enligt tjeckoslovakisk lag skulle han hamna i fängelse. Genom en dramatisk flykt från det bevakade hotellet räddades han och fick stanna kvar i Sverige och få asyl.

Enligt Stig-Åke Petersson har antalet asylsökande på grund av könsidentitet och sexuell läggning ökat sedan dess, samtidigt som majoriteten i dag får avslag på sin asylansökan:

– Då under 1970-talet handlade det kanske om en hbt-asylsökande i månaden. Sedan växte antalet successivt. I år hittills har vi haft 120 fall av asylsökande, tufft att hinna med.

Enligt Stig-Åke Petersson har den nya lagen som erkänner asylskäl på grund av förföljelse på grund av sexuella läggning sedan 2006, tydliggjort riktlinjen. Men Petersson påpekade under samtalet Migrationsverkets bristfälliga bedömningar som leder till att tusentals hbt-flyktingar har utvisats från Sverige under de senaste åren.

– Lagstiftningen säger dock inte att en som är homosexuell från länder där homosexualitet är kriminaliserad ska få asyl, utan en måste vara förföljd.

Att bevisa en är hotad och förföljd är inte alltid lätt och ofta leder detta till Migrationsverket beslut att utvisa asylsökanden. Petersson nämnde fallet där en lesbisk kvinna från Kenya sökte asyl, och som berättade att hon hade blivit sedd kyssandes sin flickvän på en bar som är populär bland homosexuella. Migrationsverkets reaktion var att ifrågasätta varför hon pussades öppet när hon visste att det är farligt i hemlandet.

– Det har blivit svårare att få asyl som hbt-flykting i Sverige särskild de senaste sju åren. Migrationsverket ifrågasätter allt.

Homokämpen Stig-Åke Petersson berättade att RFSL har krävt en utvärdering av utlänningslagen men att majoriteten av riksdagspartierna har avslagit förslaget.

– Alliansen och Miljöpartiet röstade emot. Miljöpartiet har sedan överenskommelsen med Alliansen svikit hbt-flyktingfrågan, även om partiet är säkert bra på många andra områden.

– I själva verket bryr sig inte Migrationsverket om vad RFSL säger, men alla som arbetar på verket är inte ruttna, det finns bra engagerade människor också som lyssnar.

Petersson menade att Migrationsverkets nyexaminerade unga jurister ofta går efter sina egna värderingar i en svensk kontext och besitter bristande kunskap om situationen för homosexuella i länder där homosexualitet i sig är ett brott.

– Men i slutändan är det politiker som kan förändra flyktingpolitiken. Så länge politiker inte upplever att flyktingpolitiken är en prioriterad fråga händer ingenting. Så prata med era politiker för att de ska förstå att människor som förföljs på grund av sin sexuella läggning och könsidentitet ska kunna stanna kvar i Sverige, uppmanade Petersson publiken i den välbesökta scenen på Kulturhuset i Stockholm.

Avslutningsvis sade Stig-Åke Petersson att det han är stolt över är att ha kunnat rädda ett antal personers liv och att ha varit med RFSL, att han startat Rosa Rummet och telefonjouren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV