Prenumerera

Logga in

#sthlmpride: Mp mest samstämmiga med RFSL

RFSL släppte under måndagen rapporten Riksdagsval under regnbågen, en kartläggning av de politiska partiernas agerande och ställningstaganden i hbtq-frågor. Utifrån enkätsvar i 14 hbtq-frågor har 321 riksdagskandidater från tio partier poängsatts. RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund tycker att rapporten ska läsas noggrant.

På Prideveckans första dag släppte RSFL sin nya rapport med granskning av de politiska partiernas inställning till hbtq-frågor. Det är en liknande rapport som de släppte inför EU-valet men med fokus på riksnivå. Rapporten består, precis som EU-rapporten, både av en undersökning av hur de olika ledamöterna från partierna har röstat under den senaste mandatperioden, och en enkätundersökning som visar hur ledamöter och kandidater svarat på RFSL:s frågor.

Rapporten visar är att det parti som hade högst samstämmighet med RFSL var Miljöpartiet (85,5 procent), tätt följt av Vänsterpartiet (83,6 procent), om man utgår ifrån hur de olika partiernas ledamöter röstat i riksdagen i omröstningar som berör hbtq-frågor under den senaste mandatperioden. Om man istället kollar på svaren på enkätundersökningen som visar på inställningen till RFSL:s åsikter var det Piratpartiet som fick hst samstämmighet, (91.3 procent), Miljöpartiet hamnade där på andra plats (89,1 %), tätt följt av Feministiskt initiativ (87,6 procent).

– Allianspartierna hade däremot ganska dålig samstämmighet med RFSL, mest på grund av de faktiska omröstningarna. Det var nämligen tydligt att enskilda ledamöter ofta tyckte som RFSL, men att deras parti hade en annan hållning i samma fråga, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund till Feministiskt perspektiv.

Westerlund framhöll att det finns stora skillnader inom regeringspartierna nu, vilket innebär att om något parti krymper eller växter så kommer det sannolikt att påverka alliansens sammanlagda inställning till de här frågorna. Hon menar också att rapporten, som utgår ifrån individnivå, både visar på vikten av vem det är som sitter i riksdagen men också att det oftast är partiets linje som blir gällande. Det kan självklart också spela roll huruvida ett parti har stor inre splittring eller enighet i de aktuella frågorna. Vänsterpartiet var det parti som hade högst enighet medan Moderaterna hade största splittringen mellan olika kandidaters och ledamöters inställning till RFSL:s frågor.

I samband med att rapporten släpptes höll RFSL också ett seminarium med representanter från de politiska partierna, som fick kommentera på rapporten och själva lyfta fram en egen fråga eller ett område de tyckte var relevanta att uppmärksamma. Westerlund var nöjd med panelsamtalet, som emellertid inte lämnade så mycket plats för debatt, utan mer korta kommentarer på rapporten, som hon menar är det verkligt intressanta att uppmärksamma.

– Jag tycker att rapporten ska läsas noggrant, för då märker man till exempel att väldigt många av ledamöterna och kandidaterna håller med oss om det mesta, samtidigt som deras partier kan ha en annan officiell hållning och att de själva dessutom röstat mot sig egen hållning. Det finns ledamöter som till och med röstat emot sina egna motioner för att de är lojala mot partiet. Så det faktum att de flesta svarat positivt på de flesta av våra frågor behöver inte betyda att det skulle märkas av under nästa mandatperiod.

Sju av de ministrar i regeringen som kandiderar till riksdagen har svarat på RFSL:s enkät. Bland dem har Birgitta Ohlsson (FP) fått högst poäng (20,5). Av de sju partiledare eller motsvarade, från fyra partier, som svarat på enkäten har Anna Troberg (PP) och Gudrun Schyman (FI) fått högst poäng, med 24 respektive 22,5 poäng.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV