Startsida - Nyheter

#sthlmpride: Samtal om separatism ställdes in

Anledningen till att arrangörerna ställer in samtalet är beslutet från Prides ledning att inte tillåta IPOC, Intersectional People Of Color, att hålla sin programpunkt. IPOC skulle hållit i en separatistisk antirasistisk workshop för rasifierade hbtq-personer och tilläts inte av ledningen bakom Stockholm Pride att vara just separatistisk. Enligt uppgifter från IPOC fick de välja mellan att inte hålla i en separatistisk workshop på Pride House, eller att flytta till en annan lokal. Stockholm Prides ledning har försvarat sitt beslut med hänvisning till att de inte vill locka till sig uppmärksamhet från Sverigedemokraterna.

Kritiken som IPOC lyfter mot bakgrund av Stockholm Prides ultimatum om separatism eller utrymme på Pride House handlar om att ledningen för Stockholm Pride genom sitt agerande har tillåtit rasisterna att sätta agendan. IPOC menar att det visar hur rasismen genomsyrar även hbtq-rörelsen och Stockholm Pride som annars har beslutat att inte låta Sverigedemokraterna närvara för att alla ska kunna känna sig trygga.

Nu har alltså FAGS, Tryck och Rummet fattat beslut om att ställa in sitt samtal om separatism som antirasistiskt verktyg, i solidaritet med IPOC. I ett offentligt meddelande på facebook skriver de ” Vi tycker det är fel av Stockholm Pride att låta Sverigedemokraterna sätta agendan för vilka metoder och former våra samtal och kamper tar. Stockholm Pride borde fokusera på att göra festivalen trygg för de som utsätts för rasism istället för att rätta sig efter ett parti som för en rasistisk och hbtq-fientlig politik.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV