På lördag spelas en unik rollerderbymatch i Huddinge i Stockholm. Stockholm Roller Derby Allstars möter ett av världens bästa lag när amerikanska Rocky Mountain Rollergirls gästar Sverige. – Vi spelar alltid bättre när vi är underdogs, säger Allstars lagkapten Karolina G Berglöf till Feministiskt Perspektiv.
Det är första gången ett så högt rankat lag som Denver-laget, eller ett amerikanskt lag överhuvudtaget, gästar Sverige, och även på Europanivå är det ovanligt. Men nu är det dags, Karolina G Berglöf är peppad och försäkrar att hennes lag inte kommer låta sig bländas av den stora skillnaden i ranking mellan de två lagen – det amerikanska laget är rankat på åttonde plats, och Stockholm Roller Derby Allstars på 120:e plats. Matchen blir också något av ett genrep:
– Om två veckor ska vi vara med i en turnering i Florida och det är första gången ett svenskt lag åker till USA och spelar, det är bra att vi får känna på hur det är att spela mot några som är mycket bättre än oss, det är viktigt hur vi hanterar det mentalt, säger Karolina G Berglöf som förklarar att oavsett resultat innebär matchen en stor möjlighet för laget att utvecklas. Och även om de alltid spelar för att vinna är själva spelet viktigare än en vinst:
– Att spela tillsammans tillsammans är ett våra värdeord. Ibland när det går lite skakigt tittar vi på varann och säger ”tillsammans”. När vi är där för varandra går det bra.
Karolina G Berglöf är också känd som Swede hurt ett alias som hon fick då hon spelade rollerderby i New York för några år sedan, och det var också i USA som hon först kom i kontakt med sporten. Den erfarenheten och de kontakterna har bidragit till att Rocky Mountain Rollergirls nu kommer till Sverige och att Stockholm Roller Derby snart drar västerut där sporten har spelats längre och har hunnit avancera mer.
”Det finns inget jag, bara vi”
Inför den första träningen som Karolina G Berglöf deltog i var hon nervös. Men oron byttes snabbt till passion, för henne blev rollerderbyn en förälskelse som förändrade hennes liv. Inom sporten finns alla typer av människor och för henne är den en plats där alla får vara sig själva. Till en början spelade hon på den position som gör poäng, som jammer, men spelar i dag som blocker. Förutom de positionerna finns det också pivot, som kan skifta till jammer om jammern ger sin stjärna till pivoten.
– En blocker måste kunna läsa av sin lagkamrater, vara i god fysisk form, kunna kommunicera med andra blockers i laget. Hon måste vara en lagspelare som litar på sitt lag.
– En jammer måste ha lite av samma egenskaper, man måste vara snabb och se hål i väggen av blockers och vara kvick i fötterna, och ha en hård vilja, men det tror jag gäller för alla rollerderbyspelare, säger hon.
Intresset för sporten är stort och sannolikt kommer matchen på lördag att bidra till tillväxten. Karolina G Berglöf påpekar att de första matcherna i Sverige började spelas för bara tre år sedan. I höst kommer också den första svenska serien att dra igång, och i början av sommaren kommer Stockholm Roller Derby ha uttagningar till laget. Då fler och fler spelare avancerar är laget som redan har ett a- och ett b-lag nu i färd med att sätta ihop ett c-lag. Karolina G Berglöf förklarar attraktionskraften:
– Det är en sport under utveckling, och det är en kvinnodriven sport. Den är inte separatistisk men vi har nästan bara kvinnliga lag i Sverige. Nu har män börjat spela också men det är fint att sporten utvecklas från kvinnor eftersom många sporter har börjat tvärtom.
När vi talas vid på tisdagen väntar träning på kvällen, likaså tränar de på torsdag kväll. Sedan handlar förberedelsen om att ta det lugnt, men också komma i rätt mental form.
– Det viktigaste är att vi spelar bra tillsammans. Det finns inget ”jag” utan det är ”vi” som ska spela det här, det kommer bli roligt och vi spelar bättre när vi är underdogs.