Nyheter

Stockholms stad höjer skatten för att satsa på välfärd

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm anser att stora investeringar behövs i välfärden och kom i veckan överens om att höja skatten med 35 öre. Det motsvarar ungefär 700 miljoner kronor, och den största delen kommer enligt socialdemokratiska finansborgarrådet Karin Wanngård att gå till skolan:

- Vi måste höja kunskapsresultaten och lärarlönerna, säger hon.

Enligt Dagens Nyheter talade Socialdemokraterna i valrörelsen om att höja skatten med 15 öre som skulle öronmärkas för skolan, medan Miljöpartiet ville höja med 50 och Vänstern med 60 öre. Wanngård försvarar kompromissen och hänvisar till att behoven är stora även på andra områden. Hon fram förskolan och äldreomsorgen och pekar på att befolkningstillväxten och därmed skatteintäkterna ser ut att plana ut.

- Det kopplar jag direkt till bostadsbristen, som vi måste åtgärda, säger Karin Wanngård till DN, medan Folkpartiets gruppledare och oppositionsborgarrådet Lotta Edholm kallar skattehöjningen skadlig för Stockholm:

– Skattehöjningen på 35 öre visar återigen att det är V och MP som styr Stockholm, inte S. Till löftessveken om Bromma, Förbifarten och Slussen läggs nu skattehöjarpolitik på klassiskt vänstermanér.

Feministiskt initiativ (Fi) nämnde inga i siffror under valrörelsen, utan talade om att ”göra det som krävs för vår politik och om det behövs så vill vi höja skatten”. Sissela Nordling Blanco (Fi), ordförande det nyinrättade Rådet för mänskliga rättigheter i Stockholms stad, framhåller att arbetet med budgeten fortsätter och att satsningar för ett Stockholm fritt från diskriminering är att vänta.

– Ett samhälle fritt från våld är en förutsättning för jämställdheten. Vi tror att det kan uppnås genom medvetna satsningar på det våldsförebyggande arbetet. Nu stärker vi stadens ekonomi och kan äntligen satsa på det arbetet mot våld och stödet till våldsutsatta kvinnor och barn. Det är satsningar som kommer att stärka både individer och samhället, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV