Startsida - Nyheter

Stöd för kritik av brist på jämställdhet i Skidförbundet

I oktober kritiserade längdskidåkaren Maria Rydqvist Svenska skidförbundet för att de svek sitt eget jämställdhetsideal genom att inte anställa kvinnor i ledarpositioner. Sedan dess har hon fått stöd av andra åkare och aktiva men inte från Skidförbundet, skriver Expressen.

”Sedan Åsa Mattsson var tränare för damlaget för 20 år sedan har förbundets tränare, ledare och chefer bestått av noll procent kvinnor och 100 procent män. Verksamheten har skapats, formats och styrts av män. År ut, år in”[...] ”2013 redovisade Svenska Skidförbundet (alla grenar) siffrorna 51-0 i fördelningen kvinnor och män. 51 män. 0 kvinnor.”, skrev Rydqvist bland annat då.

På Expressens fråga om någon från Skidförbundet har hört av sig till henne efter krönikan svarar hon nekande och att hon inte heller väntat sig det:

– Det är sällan man gör det, kontaktar en åkare mitt under säsongen om en sån sak. Och det är lite svårt att vara åkare och samtidigt kritisera något inom organisationen, säger hon och fortsätter:

– Det är ju inte jag som bestämmer hur det organiseras. Och min debatt har inte bara med skidförbundet att göra. Det handlar om hur idrotten ser ut i stort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV