Startsida - Nyheter

Storbritanniens pappor får rätt till delad föräldraledighet

Liberaldemokraterna i den brittiska koalitionsregeringen lade förra året fram förslag om att föräldrar ska ha rätt att dela 12 månaders ledighet efter ett barns födsel. I veckan offentliggjorde jämställdhetsministern Jo Swinson detaljerna i överenskommelsen med konservativa Torypartiet, som velat minimera reformens påverkan för näringslivet.

Från och med april 2015 har båda föräldrarna lika stor rätt till det som tidigare varit en moderskapsersättning, enligt en artikel i the Guardian. De måste minst åtta veckor i förväg meddela sina arbetsgivare hur de planerar att fördela föräldraledigheten. Planen får sedan ändras vid två tillfällen. Arbetsgivare måste godkänna ledigheten och kommer att kunna kräva att den tas ut under en sammanhängande period.

Fäder har tidigare haft rätt till två veckors obetald ledighet i samband med barnets födsel. Den rätten kvarstår, men någon pappamånad, som liberaldemokraternas partiledare Nick Clegg hade krävt, finns inte med i överenskommelsen. Regeringen har dock enats om att återuppta diskussionerna när det ekonomiska läget ljusnat.

De föräldrar som tar ut högst sex månader av föräldraledigheten har rätt att få tillbaka samma jobb, medan den som tar ut mer kan omplaceras. Näringslivets organisationer har välkomnat planerna och menar att de är hanterliga för företagen. Enligt enkäter kommer endast var tjugonde pappa nyttja sin rätt till föräldraledighet, och i en intervju med the Guardian säger Jo Swinson att män måste uppmuntras att ta vara på sina rättigheter. Hon ifrågasatte också den kultur som råder på arbetsplatserna där män som engagerar sig i barn och familj hånas och motarbetas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV