Startsida - Nyheter

Största mobiliseringen någonsin för klimaträttvisa

Förra söndagen genomfördes den största klimatprotesten i mänsklighetens historia. Mellan 300 000 och 400 000 personer uppskattas ha deltagit och gett skjuts åt FN:s extrainsatta klimattoppmöte, vars syfte varit just att höja ambitionerna i de pågående klimatförhandlingarna efter en rad nya larmrapporter.

”Vi är här för att marschera för de kommande sju generationerna och ta ställning mot de stora oljeföretagen som drar igenom våra territorier och försöker ta våra förfäders marker och förstöra dem. Vi är här för att vi alla – vi alla – inte bara urfolket, utan alla i hela världen, måste gå samman för att rädda vårt vatten.” säger en aktivist från Peru till Democracy Now, som lyft några av de många rösterna ur förra söndagens demonstrationståg.

Irene Jor marscherade för hushållsarbetarna: ”Hushållsarbetare har varit med i kampen länge. Vi påverkas oproportionerligt av klimatförändringar. De av oss som är migrantarbetarkvinnor kommer ofta hit på grund av vad utvinningskällor och klimatkris har gjort med våra hemländer.”

Och Sandra Nurse deltog i gruppen Flood Wall Street: ”Vi uppmanar folk att delta massivt i en sitt-protest i finansdistriktet för att uppmärksamma kopplingen mellan företagskapitalism, utvinningsindustrier, finansiering och investeringen i klimatförändringar, finansiering av politiker som inte kommer att föra fram meningsfull lagstiftning mot klimatförändringarna utan faktiskt blockerar processen”

Ett hundratal demonstranter deltog i sitt-demonstrationen på måndagen och ett flertal greps när de försökte ta sig förbi avspärrningarna och närma sig börsen med sitt budskap i samband med att handeln stängde för dagen.

Samtidigt som flera hundra tusen personer manifesterade sitt engagemang för klimaträttvisa i New York genomfördes mobiliseringar på ytterligare 150 platser runt om i världen. Den folkliga uppslutningen kring protesterna blev ett starkt budskap och en press på regeringar och ledande aktörer att agera.

USA:s vice president John Kerry utlovade sitt personliga engagemang för att hans land ska ta ledningen och anta den enorma utmaning som klimatförändringarna innebär. Detta efter att mötet öppnats på tisdagen med ett minst sagt uppfordrande tal av nyligen utsedda fredssändebudet för FN, skådespelaren Leonardo di Caprio. Civilsamhällets röst fördes fram av Kathy Jetnil-Kijiner från Marshall-öarna i Oceanien i form av en dikt och ett löfte till sin sjumånaders baby.

Utan tydligt mål och med stora länder som Kina, Indien, Australien and Kanada frånvarande fanns det tvivel på om några konkreta resultat över huvudtaget skulle nås. Men The World Bank tillkännagav på måndagen att 73 regeringar, inklusive Kina, Ryssland och flera EU-länder gått med på att sätta ett pris på kol. Välgörenhetsorganisationen Rockefeller Brothers Fund, som drivs av arvtagarna till ett oljeimperium, har också lovat fasa ut sitt ägande i fossila bränslen inom ramen för en annan klimatkampanj.

Caroline Dickson är handläggare på miljödepartementet och representerade Sverige i New York. Hon tar bland annat upp di Caprios tal i departementets blogg. Två viktiga slutsatser av mötet blev enligt Dickson att det finns uppslutning kring målet att begränsa klimatförändringarna till två grader, och om att världens länder
nästa år ska enas om ett nytt avtal under klimatkonventionen.

Förhoppningen är att ett nytt klimatavtal 2015 ska rädda världen, men enligt en dokumentär i SVT är utsikterna att nå tvågradersmålet minimala. Ett nytt avtal börjar gälla först 2020 fram till dess beskriver klimatrådgivaren Yvo de Boer ett farligt ”ambitionsgap” som gäller nästan samtliga länder och inte främst Kina och utvecklingsländerna utan i spetsen går USA och Ryssland. Även EU får underkänt och de utsläppsminskningar som världens rika länder planerar är enligt de Boer två till fyra gånger mindre än vad som skulle krävas.

Strax före FN:s extrainsatta toppmöte presenterade Jordens Vänner i samarbete med forskare från Stockholm Environment Institute (SEI) en rapport som också framhåller att det är de rika länderna som måste göra störst utsläppsminskningar om tvågradersmålet ska uppnås. För att beräkna olika länders skulder respektive rättigheter att ta emot stöd har SEI och Jordens Vänner tagit fram ett digitalt verktyg.

”Klimatförändringarna går inte att stoppa, men för att göra smärtan så liten så möjligt så måste de rika länderna dels minska sina egna utsläpp ytterligare, men också hjälpa till att installera förnybara energisystem i de fattiga länderna. Studien visar att en sådan plan ligger i linje med FN:s konvention om klimatförändringarna.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV