Startsida - Nyheter

Supportrar på plats när Julian Assanges häktning omprövades

Det är en gråmulen onsdag. Regnet hänger i luften när reportar från hela världen går igenom Stockholms Tingsrätts nya säkerhetskontroller. Tar av sig sina skärp. Visar upp innehållet i sina väskor. Inga kameror eller mobiler är tillåtna inne i förhandlingssalen.

– Vanligtvis tar en häktesförhandling kanske trettio minuter, men det här är ju förstås ingen vanlig förhandling, säger en av säkerhetsvakterna när han prickar av mitt namn.


Väntan och suckar

Utanför sal 27, som är öppen för allmänheten, samlas supporters för Julian Assange. Flera lila Piratpartiet-knappar syns i folksamlingen. En man i kritstrecksrandig kostym diskuterar högljutt fallet med en man i shorts och grå t-shirt. Snart skrattar de tillsammans, skakar hand, presenterar sig för varandra. Bredvid mig sitter en äldre dam. Hon har, dagen till ära, pärlhalsband och en glittrig kofta. Hennes barnbarn är också där.

Förhandlingarna inleds med att åklagaren önskar att delar av förhandlingen sker bakom stängda dörrar för att inte äventyra förundersökningen. Assanges advokater har inget att sätta emot och vi blir ombedda att gå ut igen. Spridda suckar hörs under tiden anteckningsblock, datorer och småsaker packas ihop, väskor stängs.

I väntan står åhörare i smågrupper utanför åhörarsalen. En man i övre 50-årsåldern går omkring med en bok om svenska frimurarsällskapet under armen. Han kallar svenskt rättssystem för medeltid och säger att åklagaren i fallet är en ”jävla kärring”.

– Jag struntar i skuldfrågan. Svensk barncancervård går på knäna och hon anser att vi ska pröjsa för poliser i London, säger han.


Sannolikt att åtal väcks efter förhör

Dagarna innan häktningsförhandlingarna säger Claes Borgström, som är målsägarbiträde till en av kvinnorna, att det finns nytt utredningsmaterial som ingen utomstående känner till. Även försvaret har hävdat att de har nya uppgifter, uppgifter som har beskrivits som ”triumfkort”.

Men tre timmar in i förhandlingen är det är inte mycket som tyder på några triumfkort. Försvarets slutanföring består av liknande argument som framförts i tidigare häktningsförhandlingar kring Assange.

– Dessa men som Julian Assange har åsamkats under den här tiden är omfattande. Assange kan omöjligt upprätthålla sina sociala och ekonomiska förhållanden, vilket har påverkat Assanges möjlighet att leva ett normalt liv, säger Thomas Olsson.

Även Per E Samuelsson kritiserar åklagarsidan hårt under onsdagens förhandling. Genom att åklagaren inte anpassat sig till den rådande situationen och genomfört förhör på plats i London har åklagarna misskött sitt åtagande, menar han.

Åklagare Ingrid Isgren håller inte med. Hon betonar allvaret i de brott som Assange är misstänkt för. Hon säger också att vid sexualbrott behövs ofta flertalet förhör för att kunna säkra kvalitén på förundersökningen.

– Sannolikheten för att vi väcker åtal efter ett förhör är större än att vi inte gör det, säger hon under förhandlingen.

Dessutom finns det flera praktiska svårigheter, menar åklagarsidan och exemplifierar med att svenska myndigheter inte kan genomföra tvångsåtgärder i Storbritannien. Som ett DNA-test.

– Vi behöver ha honom tillgänglig för förundersökningen och eventuellt åtal. Det skulle vara till men för förundersökningen om vi skulle gå med på Assange krav.


Ljudproblem

En bland man åhörarna grymtar till högljutt. Han är i 75-årsåldern och knyter instinktivt näven under Ingrid Isgrens slutplädering. När Julian Assanges försvarsadvokat Thomas Olsson tar över ordet slappnar den äldre mannen av. Sjunker ihop mot soffans rygg. När jag tittar åt hans håll, femton minuter in i advokatens något utdragna plädering, har mannen somnat.

Försvaret vill spela upp ett videoklipp som ska vederlägga att det amerikanska hotet mot Julian Assanges påverkar hans personliga säkerhet. Men de har glömt lämna in en ansökan om att få spela upp både bild och ljud så tingsrätten har ingen tillgänglig ljudkabel. Åhörarrummet börjar skratta. Ett torrt, sarkastiskt skratt. Någon skakar på huvudet.

– Vad är syftet med att ni ska spela upp klippet? frågar domaren försvarsadvokaten.

– Vi ska spela upp det, svarar Thomas Olsson.

En ljudkabel skaffas fram, till sist. Men ljudet är dåligt och större delen av klippet hörs inte. En åhörare viskar till en annan att det är tingsrätten som inte vill att ljudet ska spelas upp. Videofilen, som försvaret döpt till ”Assangeting Assange”, består av ett ihopklipp av olika amerikanska politiker, journalister och myndighetspersoner som uttalar sig negativt om Wikileaks och Julian Assange.


Fortsatt häktad

Säkerhetsvakten hade rätt. Det kommer ta längre tid än trettio minuter. Under nästan fyra timmar pågår förhandlingen. Och sedan ytterligare två timmar innan tingsrätten meddelar att Assange även fortsättningsvis kommer vara häktad i sin frånvaro.

– Julian Assange är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för olaga tvång, sexuellt ofredande och våldtäkt. Tingsrätten anser att det fortfarande finns risk att han avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff, säger häktningsdomaren Lena Egelin.

Enligt försvaret finns det utredningsmaterial och eventuellt framtida åtalspunkter som Assange ännu inte är delgiven eller har insikt i.

– Vi anser att han fått insyn i de delar som varit relevanta för tings- och hovrättens beslut, säger åklagaren Ingrid Isgren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV