Sverigedemokraternas grupp i EU-parlamentet har fallit samman. Nu börjar förhandlingarna om att fånga in de grupplösa ledamöterna och det är inte alls omöjligt att några av de ledamöter på yttre högerkanten som nu skingrats återupptar förhandlingar med Nationella fronten och nederländska Frihetspartiet, vilka tidigare misslyckats med att forma en grupp. Aleksandra Eriksson rapporterar från Bryssel.
Det var gruppledaren i parlamentet som tog beslutet att upplösa Frihet och direktdemokrati i Europa (EFDD). Anledningen är att den lettiska ledamoten Iveta Grigule har hoppat av. Därmed uppfyller EFDD inte längre parlamentets regler som säger att en grupp måste samla minst 25 ledamöter från sju medlemsländer.
Gruppsamarbete ger rätt till omfattande finansiering och andra förmåner. Nu kommer brittiska Nigel Farage till exempel att gå miste om särskild talartid i plenum, något som gav UKIP mycket uppmärksamhet.
EFDD:s kärna utgjordes av brittiska UKIP (24 ledamöter) och italienska Femstjärnerörelsen (17 ledamöter). Dessutom ingick Sverigedemokraternas Kristina Winberg och Peter Lundgren, två socialkonservativa litauer, en tjeckisk libertarian, fransyskan Joëlle Bergeron som blivit politisk vilde efter sitt avhopp från franska Nationella fronten och Iveta Grigule som representerar lettiska bondeunionen. Denna brokiga skara höll ihop i fyra månader.
Iveta Grigule har själv inte velat kommentera sitt beslut men det framgår att hon övertalades av parlamentets talman Martin Schulz. I gengäld blir Grigule ordförande för parlamentetsdelegation till Centralasien. EFDD skriver i ett pressutskick att Grigule blev ”tvingad” och beklagar federalisternas utpressningsfasoner. EPP-gruppen, där svenska moderater och kristdemokrater ingår, har tillsammans med socialdemokraterna och liberalernas ledare kringgått tidigare praxis och förhandlat över blocken för att isolera EFDD:s inflytande i parlamentet, bland annat genom att förvägra dem ordförandeposter.
Därmed har parlamentet nu hundra grupplösa ledamöter, något som redan har fått politiska konsekvenser. Utlysningen av parlamentets pris för yttrandefrihet, Sakarovpriset, har skjutits upp till tisdag efter att grupperna inte kunnat enas om en vinnare.
Blir EFDD:s fall en seger för EU-vänliga krafter i parlamentet?
Den tyska miljöpartisten Jan Philipp Albrecht ser gärna att italienska Femstjärnerörelsens 17 ledamöter sällar sig till den gröna gruppen.
Men det finns en mörkare scenario, enligt vilken EFDD:s fall öppnar upp för nya förhandlingar mellan ledamöter på yttre högerkanten. Nationella fronten och nederländska Frihetspartiet misslyckades med att forma en grupp tidigare i sommar. Nu får de en andra chans. Skulle de lyckas har parlamentets ledare öppnat upp Pandoras box.