Startsida - Nyheter

Kvinnolobby-projekt mot människohandel prisas

Organisationen Sveriges kvinnolobby har tilldelats första pris i den brottsförebyggande deltävlingen i European Crime Prevention Award, (ECPA), för projektet Rätt riktning – etiska riktlinjer mot sexhandel hjälper företag att arbeta förebyggande mot människohandel. Det framgår av ett pressmeddelande från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Projektet Rätt riktning har genomförts i samarbete med bland annat Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR. 16 länder tävlar om att utses till Europas bästa brottsförebyggande verksamhet. Varje år anordnas en tävling om det bästa lokala brottsförebyggande projektet i EU – European Crime Prevention Award (ECPA) – av EU:s brottsförebyggande nätverk (EUCPN). Syftet med tävlingen är att ge spridning åt framgångsrikt brottsförebyggande arbete. Årets final avgörs i december i Italien, som är ordförandeland i EU under hösten 2014. Det vinnande bidraget på EU-nivå belönas med 20 000 euro. Brå nominerar bidrag som tävlar om att representera Sverige i ECPA på uppdrag av regeringen.

Juryns motivering:

”Sveriges Kvinnolobby får pris för projektet Rätt riktning- etiska riktlinjer mot sexhandel. Den ideella organisationen hjälper företag att föra in ett förebyggande arbete mot människohandel i sitt CSR-arbete. Etiska riktlinjer mot sexhandel är både ett verktyg för företag att ta socialt ansvar mot sexhandel och ett stöd för anställda att agera i affärssammanhang där sexhandel kan förekomma. Projektet fokuserar därmed på en viktig förutsättning för att minska människohandel för sexuella ändamål, nämligen efterfrågan. Etiska riktlinjer har i andra sammanhang visat sig ha en normerande inverkan på individers förhållningssätt och kan därför vara ett verkningsfullt brottsförebyggande redskap. Det har Sveriges Kvinnolobby tagit fasta på och även identifierat den mest centrala länken i kedjan av människohandel för sexuella ändamål, nämligen sexköparen.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV