Startsida - Nyheter

Tatueringar fick folk att #FATTA

Under söndagen florerade det ett hundratal bilder på människor som tatuerat sig på temat Fatta – mot sexuellt våld och för samtycke. Kampanjen som går under #Fattatattoo kraftsamlar inför valet genom att knyta till sig lokala och nationella profiler som tar ställning, synliggör problemet och bjuder in till diskussion och samtal. Med tatueringarna följer en lista på konkreta exempel på hur var och en kan agera för att förebygga och motverka sexuella övergrepp och våldtäkt.

Den 20 maj 2013 träffades Fatta-rörelsens initiativtagare i Stockholm för att de fått nog och bestämde sig för att agera mot sexuellt våld och för samtycke. Genomslaget har varit stort.

Det var när Bläckbyrån Wga gav hela sin vinst den 8 mars till Fatta-rörelsen som Elsa Levinson fick idén som blev startskottet för den senaste PR-kuppen – Fatta-tattoo. För att marknadsföra initiativet lade de ut en bild på instagram med Fatta-loggan, kvinnomärket och andra passande bilder på temat jämställdhet.

– När jag såg bilderna från Bläckbyrån Wga kom jag på idén att vi borde göra gnuggisar och sälja i vår shop, säger Elsa Levinson, fatta-aktivist.

Efter att ha funderat på vad mer än att säljas som gnuggisarna skulle kunna användas till sökte Fatta upp 100 människor från många olika håll och bad dem sprida bilder av sig själva med Fatta-tattoo och uppmanade folk att hitta den tatuering som var äkta bland alla gnuggisar.

Den äkta tatueringen sitter på Pramono Salmonsson en skateboardåkande 33-åring från Umeå.

– Jag fick frågan av Ida Östensson om jag ville vara med i kampanjen. Självklart ville jag stötta denna viktiga fråga och sa till Ida att jag lätt kunde göra en riktig tatuering. Ida tog mig på orden, Red Dragon Tattoo i Umeå ställde upp gratis och tre dagar senare sattes nålen i min hud, säger.

Fatta har även gjort ett medskick till alla medverkande.

– Det viktigaste av allt är att alla börjar granska sig själv. Vi köper inte att någon lägger upp en bild med en gnuggis utan att granska sig själv och reflektera över vad ens egen del i detta är och hur en på andra sätt aktivt kan delta i kampen mot det sexuella våldet och för samtycke, därför skickade vi med 10 tips till varje person, säger Östensson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV