Startsida - Nyheter

Teater som vill hålla debatten om Terrafems överlevnad vid liv

Den ideella organisationen Terrefem arbetar för att ge kvinnor med utländsk härkomst skydd från mäns våld. Nu har väsentliga bidrag från regeringen uteblivit.

­– För de här kvinnorna är Terrafems verksamhet absolut livsviktig, säger Elina Perdahl, producent för pjäsen. Genom att ge bort biljettintäkterna vill vi belysa deras, och alla kvinnojourers, utsatta situation och hålla debatten vid liv. Mäns våld mot kvinnor är något som politiker inte bara borde, utan måste, prioritera.

De medverkande kände redan från början att de ville försöka bidra till något viktigt med hjälp av intäkterna. ­ Brigaden är ju en feministisk teatergrupp, så givetvis är kvinnors rättigheter något som ligger oss väldigt nära hjärtat, fortsätter Elina Perdahl. ­ Även om det inte är stora belopp så vill vi dra vårt strå till stacken, och hjälpa till att rikta uppmärksamheten dit, säger Annika Silkeberg, regissör och konstnärlig ledare.

Själva föreställningen behandlar också utsatta kvinnor: And I and Silence skildrar Dee och Jamie som lär känna varandra under sin tid i fängelse. Men den efterlängtade friheten blir inte som de tänkt sig, på grund av det sociala bagage de bär med sig. De är kvinnor, fattiga, före detta straffångar, har olika hudfärg och har en relation som nog är mer än vänskaplig.

­

Det är en pjäs som har väldigt rapp, kort dialog, berättar Annika Silkeberg, och den handlar om ganska många saker samtidigt, det är så många lager av hinder för dem Jag har faktiskt inte sett tidigare hur någon har lyckats väva in så mycket i samma verk.

Två skådespelare gestaltar karaktärerna som yngre, när de befinner sig i fängelset, och två andra skådespelare tar över rollerna när handlingen förflyttas till livet utanför. Elina Perdahl framhåller även hon pjäsens många olika teman och de svårigheter som möter karaktärerna. ­ Men det är inte becksvart för det, det finns också ljuspunkter. Det är en väldigt vacker skildring av kärlek till exempel.

Naomi Wallace skrev pjäsen 2011 i England och Brigaden planerade att sätta upp den redan då, men annat kom i vägen. Nu spelas den fram till den 10 april i samarbete med Stadsteatern, och den del av intäkterna som annars skulle tillfallit Brigaden skänks alltså till Terrafem och deras verksamhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV