Startsida - Nyheter

Tioårig afghansk flickas liv i fara efter våldtäkt

En tioårig flicka våldtogs av en mulla i moskéns koranskola i en by i Afghanistan, i maj 2014. Flickan togs till sjukhus för behandling efter den brutala våldtäkten som skadade hennes underliv.

Den 27 oktober dömdes moskémullan till 20 års fängelse i en domstol i Kunduz provinsen. Domen välkomnades av kvinnoorganisationer och medier. Flickans anhöriga krävde dock att våldtäktsmannen ska avrättas. Under rättegången anklagade våldtäktsmannen flickan och sade att ”hon var villig”. Enligt BBC/Afghanistan flyttade kvinnorättsaktivister flickan till ett skyddad boende. Detta eftersom våldtäktsmannens påståenden har upprört familjemedlemmar som sagt att de ska döda både flickan och våldtäktsmannen, för hederns skull.

Till skillnad från BBC och afghanska tidningar, skriver Amnesty i Sverige att flickan ”tillbringade två månader i skyddsboende och blev sedan hämtad av lokal polis som lämnade henne hos familjen, trots faran för hennes liv”.

Doktor Hassina Sarwari som är ordförande för Women for Afghan Women's skyddsboende berättade för en journalist att flickans faster sagt att männen i släkten ville ”döda henne och dumpa henne i floden”.

Amnesty manar till aktion för att få de afghanska myndigheterna att agera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV