Startsida - Nyheter

Tjejhockeydag lockade många runt om i världen

För fjärde året i rad arrangerades helgen i regi av Internationella ishockeyförbundet, IIHF. Åtminstone 32 medlemsorganisationer beräknas ha deltagit. Syftet är att öka intresset för ishockey bland flickor och göra det möjligt att på ett enkelt och roligt sätt få prova på sporten.

I Sverige deltog flera klubbar under helgen, bland annat samlade Linköping HC omkring 30 tjejer som först fick lyssna till en föreläsning om kostråd, och sedan höra Jenni Asserholt och Kim Martín Hasson – båda landslagsspelare och serieledare med LHC i Riksserien – berätta hur de en gång började spela ishockey. Därefter fick de prova på att åka på isen. Modo Hockey tog emot tjejer i åldersgruppen 11-13 på lördagen och 7-10-åringarna på söndagen. Under båda dagarna fick de unga träffa flera av spelarna från Modo Hockey i Fjällräven Center. Sammanlagt deltog ett 30-tal föreningar i tjejhockeydagen under helgen i Sverige, varav 15 i Stockholmsområdet.

I Europa var det flera länder som hade stora samlingar, bland annat i Turkiet där upp emot hundra tjejer deltog i arrangemanget som hölls i Bahcelievler-rinken i huvudstaden Ankara. De som deltog var i åldrarna 5-18 år och de fick bland annat träffa några av ishockeyns pionjärer i landet innan de provade på isen. I Turkiet är ishockey en ung sport, det första laget bildades 2005 Middle East Technical University då flera unga kvinnor ville börja spela hockey, ett år senare drogs den första serien igång i landet och året därpå fick man ett landslag. Turkiet kommer också att vara värd för den första omgången i European Women's Champions Cup som den 17-19 oktober. Där kommer också Rumäniens enda ishockeylag för damer att delta. Rumänien hade ett landslag i ishockey 2003-2011 men antalet spelare sjönk då kraftigt. Den senaste lagkaptenen Kinga Koncsag jobbar nu som tränare och försöker bygga upp ishockeyn i landet igen och höll också i tjejhockeydagen som arrangerades där i klubben HSC Csikszereda. Klubben har 36 spelare och 55 tjejer deltog i evenemanget som arrangerades av klubben.

– Jag är så glad att det kom så många tjejer dit. Det var en hög siffra. Jag höll först en kort presentation om hockeyutrustning för tjejerna som var där för första gången och efter det åt vi mellanmål, drack te och tog bilder och vi informerade om kvinnor som spelar ishockey och förklarade hur de kan gå med i föreningen, sade hon till IIHF och förklarade att hon hoppas att omkring tio av tjejerna i åldrarna 10-12 år kommer att börja spela i klubben.

I Sydkorea, som är värd för vinter-OS 2018, deltog ett 30-tal unga i eventet där de förutom att prova på att spela ishockey också fick träffa flera av spelarna i landslaget.

– De uppskattade möjligheten att ha roligt på isen tillsammans med landslagsspelarna. Föräldrarna visade stort intresse för arrangemanget och var glada över att det äger rum i så många länder samtidigt. Att vi har OS i PyeongChang 2018 uppmuntrar flickorna till att spela hockey mer än någonsin och de ser fram emot att uppnå sina drömmar, sade YeunHwa Hong från Sydkoreas ishockeyförbund till IIHF.

Medan också små hockeyförbund, som Macau som är en av IIHF:s minsta medlemsorganisationer, deltog ägde de flesta arrangemangen rum i Nordamerika där ishockeyn är som störst. I USA uppskattades det att 150 platser deltog i helgen. En av spelarna som deltog var Anne Schleper som tillsammans med sitt lag tog silvermedalj under vinter-OS i Sotji i vintras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV