Startsida - Nyheter

Transpersoner i topp på historisk valsedel

Två transidentifierade personer är för första gången med och toppar en vallista till Stockholms landstingsfullmäktige.

Fi Storstockholm har röstat fram Sooz Romero och Daniel Jangmyr bland de fem högsta namnen på sin vallista. I dagsläget sitter inga transidentifierade personer i landstingsfullmäktige.

Sooz Romero, antirasistisk transfeminist, står som nummer två på listan. Sooz är 33 år, bor i Solna och är styrelseledamot i RFSL Stockholm. Sooz är genusvetare och har studerat normkritisk pedagogik.

– Jag är glad att FiSS röstat fram en lista med bred representation. Transpersoner, både rasiferade och vita, bemöts av okunskap och fördomar och tvingas vänta omänskligt länge för att få leva de liv vi strävar efter. Representationen av rasifierade kvinnor och transpersoner i förtroendeposter generellt måste förbättras. Rekryteringen bör göras utifrån en icke-diskriminerande kompetensbaserad metod. Det är dags att börja inkludera alla i den feministiska kampen för mänskliga rättigheter, säger Sooz Romero i ett presskommentar.

Daniel Jangmyr, likt Sooz transidentifierad intersektionell feminist, står som nummer fem på listan. Daniel är 31 år gammal, bor i Stockholm och studerar masterprogram i genusvetenskap. Daniel har tidigare suttit i Fi Storstockholms styrelse i två år.

– Jag har en inblick i hur maktstrukturer formar vardagen och begränsar rörligheten för oss med kroppar och liv som avviker från normen. Nuvarande politik osynliggör och slår hårt mot oss vars röster redan är marginaliserade. Därför är det viktigt att vi har en närvaro i den regionala politiken och jag känner både glädje och iver inför att få vara en del av den historiska nydaning det faktiskt innebär när Fi går till val med två transpersoner på landstingslistan, säger Daniel Jangmyr.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV