Startsida - Nyheter

8 000 krävde jämlik äktenskapslag på Irland

Uppemot 8 000 personer ska ha deltagit i demonstrationen som avgick till Irlands justitiedepartement i närheten av parken St Stephens Green i centrala Dublin. Arrangörerna såg demonstrationen som en nedräkning inför den folkomröstning som ska ske någon gång under våren 2015 om landets äktenskapslagstiftning ska ändras och ge hbtq-personer rätt till borgerliga äktenskap. I demonstrationen deltog hbtq-organisationer, studentkårer, fackförbund och människorättsorganisationer bland annat.

Irland har sedan 2010 en partnerskapslag som ger vissa rättigheter men Marriage Equality, en av arrangörerna bakom demonstrationen, pekar på att det finns viktiga skillnader som skapar stora problem för regnbågsfamiljer. Bland annat har barn i regnbågsfamiljer inte självklar rätt till båda sina föräldrar, bara den biologiska föräldern kan stå som förälder även om två personer ingått partnerskap. I värsta fall skulle det kunna innebära att ett barn skiljs från sin förälder om den biologiska föräldern omkommer. Detta då irländsk lag inte gör det möjligt för den icke-biologiska föräldern att adoptera barnet, vilket gör att barnets, och förälderns, släktskap inte erkänns juridiskt, skriver Marriage Equality på sin hemsida.

Enligt opinionsundersökningar som tagits fram av tidningen The Irish Times finns det starkt stöd för en ändrad och jämlik äktenskapslagstiftning på Irland. Enligt siffror från april i år skulle 67 procent rösta ja, och 21 procent nej. Det var en tydlig ökning från 2012 då 53 procent svarade att de skulle rösta ja och 30 procent nej. Det starkaste stödet finns bland unga där 80 procent stöder en lagändring, medan bara 44 procent av de över 65 sade sig vara för det. Stödet är också större bland kvinnor än män, bland kvinnor var stödet 73 procent mot 61 procent av männen.

Marriage Equalitys ordförande Grainne Healy skrev nyligen om varför lagändringen är så viktig: ”Det [äktenskap] spelar roll för alla – också samkönade par på Irland. Äktenskap ger ett konstitutionellt skydd till de relationerna och skyddar barnen som är en del av de relationerna. Det innebär att de kallas familjer med rättigheter, som har ett berättigande och som är jämlika.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV