Startsida - Nyheter

Tyst protest när SD-ledaren gjorde nytt Umeåbesök

Trots att Sverigedemokraternas torgmöte förlagts till måndag förmiddag var uppslutningen av protesterande stor, och flera deltagare uppgav att de tagit tidig lunch eller sökt ledigt från jobbet just för att kunna delta i manifestationen. Partiledaren Jimmie Åkesson ställdes inför en solid tystnad och ryggtavlorna från uppemot fyrahundra som i en symbolisk protest vände partiledaren ryggen. Vid sidan av de protesterande rymde Rådhustorget också ett litet antal partisympatisörer, som av utrymmesskäl dock förpassats till ytterkanterna på torget.

Rebecca Andersson, initiativtagare till den tysta protestmanifestationen, påminde inför mötet om att inte skrika eller på andra sätt hindra Åkesson från att genomföra sitt torgmöte, eftersom detta bara skulle ge partiet ännu fler offerrollssympatier.

– Står någon och skriker så triggar det någon annan och så blir det bara ett jäkla liv av det hela, förklarade hon.

I stort respekterades hennes uppmaning av den stora folksamlingen. Några spontana slagordsramsor blommade upp och burop ersatte de luckor i framförandet tänkta för applåder, men dessa ljudliga protester fick aldrig riktigt fäste och ebbade snabbt ut. En smällare avlossades, men det är i nuläget osäkert i vilken mån detta hände med anledning av Sverigedemokraternas torgmöte.

Manifestationen föranleddes av en intensiv debatt på Facebook kring effektiviteten i att protestera mot Sverigedemokraternas politik genom tystnad. Diskussionstrådarna gällde såväl frågan om att överrösta Sverigedemokraternas torgmöten minskar eller ökar partiets väljarstöd, och om det alls går att undvika att partiet tar på sig offerrollen och vinner sympatier. Diskussionstrådarna togs upp igen även efter manifestationen, där åsikterna var delade kring om manifestationen var lyckad eller verkningslös.

Detta var andra gången på kort tid som Jimmie Åkesson besöker Umeå. Vid förra tillfället, i mars i våras, stoppades han av sjukhuspersonal från att besöka en avdelning på Norrlands Universitetssjukhus med patientsäkerheten som argument.


Rebecca Andersson tog initiativet till den tysta protestaktionen.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV