Startsida - Nyheter

Ukraina: Efterlyst Janukovytj kan skickas till Haag

Ukrainas parlament röstade på tisdagen igenom att den avsatte presidenten Viktor Janukovytj ska ställas inför rätta i den Internationella brottmåldsomstolen i Haag för hans roll det som ledde till att omkring hundra demonstranter dödades i förra veckan.

Janukovytj flydde huvudstaden Kiev i fredags och avsattes av parlamentet i lördags. Nu är han på flykt undan myndigheterna och anklagas tillsammans med den tidigare inrikesministern Vitaly Zakharchenko och tidigare chefsåklagaren Viktor Pshonka för att ha begått brottsliga handlingar i samband med protesterna och att dessa lett till ”massmord”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

På lördagen frigavs oppositionsledaren Julia Tymosjenko som suttit fängslad sedan 2011 då hon dömdes till ett sjuårigt straff för att ha agerat brottsligt i samband med ett gasavtal mellan Ryssland och Ukraina. Hon reste på lördagen från Kharkiv i östra Ukraina till Majdantorget och förklarade där att hon kommer att ställa upp i det nyval som ska hållas den 25 maj. Det är hennes nära medarbetare Oleksander Turtjynov som nu har utsetts till parlamentets talman och som blir en ställföreträdande ledare fram till valet.

Landets nya chefsåklagare är Oleg Mokhnytsky, parlamentsledamot för det högerextrema, tidigare nazistiska partiet Svoboda (Frihet), vars svenska systerparti är nazistiska Svenskarnas parti. Svoboda har haft ett viktigt inflytande under massprotesterna, liksom högerextremistiska Pravy Sektor. I lördags varnade den ukrainske rabbinen Moshe Reuven Asman judar att fly Kiev, eller landet, om de har möjlighet, då han sade att det ständigt kommer varningar om att judiska institutioner kan komma under attack.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV