Startsida - Nyheter

Nyheter

Unga kurder manifesterar för självständigt Kurdistan

Presidenten för irakiska Kurdistan vill låta de kurdiska medborgarna avgöra om regionen ska utgöra en nationalstat. Sedan beskedet kom förra veckan har en grupp kurdiska ungdomar planerat en stödmanifestation för Kurdistans självständighet, som hålls på lördag, 19 juli. Syftet är att visa solidaritet med kurderna i Irak och kampen för en egen nation.

Den kurdiska befolkningen utgör en av världens största minoritetsgrupper och beräknas omfatta ca 40 miljoner människor. I huvudsak lever kurder i ett område som sträcker sig över Turkiet, Syrien, Iran och Irak men på grund av förtryck och förföljelse lever många exilkurder runt om i världen. Kurder har kämpat för en självständig stat i över hundra år och sedan 1991 har det irakiska Kurdistan varit delvis självstyrt genom KRG, Kurdish Regional Government. Målet för det kurdiska folket i Irak, en självständig stat, tycks nu vara inom räckhåll. Men den nuvarande situationen är komplicerad. Det politiska läget i Irak har varit instabilt sedan USA invaderade år 2003.

Sedan en månad tillbaka har IS (islamiska staten, tidigare ISIS – islamiska staten i Irak och Syrien) tagit över flera irakiska städer och stridigheter pågår mellan sunni- och shiamuslimer i landet. IS utgör ett hot mot demokratin och framför allt kvinnor och barns rättigheter. I den kurdiska delen av Irak har freden bevarats och samarbeten med väst har genomförts, varför kurder hävdar rätten till en egen stat. Ett självständigt Kurdistan skulle kunna medföra en splittring av hela Irak. I en CNN-intervju som nyligen gjordes med Iraks tidigare FN-ambassadör Feisal Istrabadi konstaterades att en sådan splittring inte skulle ske särskilt prydligt, utan medföra konsekvenser likt i Somalia, där det sedan 1991 har utspelats en rad inbördeskrig.

Ideellt engagemang

För två veckor sedan förklarade Massoud Barzani, president för den autonoma kurdiska delen av Irak, att han vill se en folkomröstning gällande självständighet för irakiska Kurdistan. De kurdiska medborgarna ska avgöra om regionen ska utgöra en nationalstat, menade han.

Nu på lördag anordnas en stödmanifestation av en grupp kurdiska ungdomar, vilka alla vid sidan av studier eller jobb försöker engagera sig ideellt för att verka för kurdernas demokratiska rättigheter. Feministiskt Perspektiv har talat med en av arrangörerna, Numan Semsuri.

Semsuri berättar att initiativet till manifestationen har tagits på grund av den pågående konflikten i Irak. IS har tagit över och attackerar såväl Irak som Kurdistan, Irak håller på att upplösas. Han och hans medarrangörer tycker att det är viktigt att stödja södra Kurdistan, som han beskriver som den enda demokratiska regionen i Mellanöstern, för att främja demokrati och motverka terrorism. Manifestationen håller de för att här uppmärksamma frågan och påverka opinionsbildningen.

– I dag finns det inget som håller kvar södra Kurdistan till Irak, eftersom Irak inte fungerar som nation. Vi vill sätta press på makthavarna att inse att Kurdistans självständighet inte är ett hot mot freden i Mellanöstern eftersom någon fred ändå inte existerar. Däremot kan det vara början till fred, säger han.

Numan Semsuri beskriver hur frihetskampen i Kurdistan dels är en kamp för kurdernas frihet och självständighet, dels en kamp för jämställdhet inom det kurdiska samhället. Han berättar att den feministiska medvetenheten i den kurdiska regionen syns i såväl militären och näringslivet som inom politiken, där 36% av de kurdiska ledamöterna i KRG är kvinnor. Dessa feministiska framsteg hotas nu av IS framgångar. IS vill inrätta en samhällsordning likt fornmedeltid, där kvinnors plats är i hemmet samt där piskrapp och annat våld tillämpas mot kvinnor som bryter mot vad som enligt dem anses vara lämpligt.

Upptrappad konflikt

Ett självständigt Kurdistan innebär en splittring av det som utgör Irak i dag. En del hävdar att en sådan splittring i sin tur skulle kunna medföra en upptrappning av de konflikter som redan finns. Men Numan Semsuri och övriga arrangörer av lördagens demonstration menar att en splittring skulle främja demokratin i Mellanöstern, då människor dödas dagligen redan som det är. Statssplittringar sker nästan alltid i samband med konflikter och enligt arrangörerna bör världen ta sitt ansvar för att stödja de demokratiska krafter som nu finns.

– Södra Kurdistan har blomstrat sedan den autonoma delen bildades 1991 och nu måste västvärlden ingripa. Det var väst som skapade gränserna vilka ligger till grund för dessa konflikter. FN bör skicka fredsbevarande styrkor, säger Semsuri.

Svensk-irakiska föreningen skriver i en debattartikel i LT den 14 juli:

”Orsaken till ISIS framgång är de kunnat utnyttja splittringen bland inhemska politiker och det faktum att landets militär är så försvagad.[…] Dessutom ligger det i vissa aktörers intresse att rita om kartan.”

Feministiskt Perspektiv har kontaktat föreningen. De vill inte kommentera läget eller manifestationen med hänvisning till att föreningen är politiskt och religiöst obunden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV