Startsida - Nyheter

Unionen vill se skärpta krav för årliga lönekartläggningar

En ny undersökning från Unionen visar att antalet lönekartläggningar har minskat sedan diskrimineringslagstiftningen ändrades 2008. Resultaten bekräftar vad fackförbundet hade varnat för – att ändringen skulle leda till försämringar.

Enligt Unionens udersökning gör endast lite mer än var tredje företag årliga lönekartläggningar mot mer än hälften av företagen för fem år sedan. Undersökningen visar också att många företag underlåter att uppfylla ens de mer begränsade krav lagen ställer i dag*.

Enligt Unionens ordförande Cecilia Fahlberg är lönekartläggningar ett effektivt verktyg som på vart fjärde företag leder till att osakliga löneskillnader upptäcks och åtgärdas.

Nu uppmanar hon regeringen att snarast återinföra kravet på årliga lönekarläggningar för företag med fler än tio anställda i enlighet med det riksdagsbeslut som fattades förra sommaren, och som Unionen välkomnar.

– Men fortfarande har inget hänt. Nu måste jämställdhetsminister Maria Arnholm gå till botten med detta och snarast återkomma till riksdagen med en proposition om lagändring.


* Sedan 2008 behöver lönekartläggning bara genomföras vart tredje år för företag med fler än 25 anställda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV