Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, tillsätter en ny redaktör för sin tidning Kvinnotryck. Från och med nu tar journalisten och författaren Unni Drougge över rodret.
– Ett hedersuppdrag, säger Drougge.
Tidningen Kvinnotryck utkommer fyra gånger per år och rapporterar främst om jourernas verksamhet och om forskning och statistik gällande mäns våld mot kvinnor.
– Jag har länge varit engagerad i frågor som rör mäns våld mot kvinnor och sexualiserat våld, så det är ganska logiskt att jag nu också arbetar professionellt med detta. Och jag har ju så att säga studerat den här problematiken även från insidan, jag har alltså personliga erfarenheter av den här sortens våld, säger Unni Drougge.
Hon har även samarbetat med Roks tidigare i olika sammanhang, bland annat som moderator och debattdeltagare, och besökt flera kvinno- och tjejjourer i landet.
– Jag är bekant med organisationen och sympatiserar med deras arbete och deras programförklaring.
Brister någonstans
Den nya redaktören har inga planer på att förändra tidningens utarbetade linje, men något hon vill lyfta fram är det glapp som hon tycker finns mellan den offentliga hållningen och den faktiska statistiken.
– Det finns inga tecken på att mäns våld mot kvinnor minskar, trots att alla i offentligheten anser att det är ett avskyvärt brott. Då är det någonstans det brister. Det är ett av våra största samhällsproblem, det måste finnas något mer man kan göra eftersom inget händer. Nu när vi går till val vill jag också ta reda på vad de olika partierna är beredda att bidra med.
Under de senaste åren har Unni Drougge varit verksam framför allt som författare och krönikör, men har en mångårig bakgrund som journalist och redaktör.
– Journalistik har varit ett av mina huvudintressen och den här frågan har alltid funnits i förgrunden. Jag har varit feminist så länge jag kan minnas och jag ser det som ett hedersuppdrag att få vara del av en opinionsbildande organisation som Roks.
Överraskande tillsättning
Jag undrar om hon tror att hon upplevs som ett överraskande val. Unni Drougge skrattar till:
– Jag vet inte. Vad tror du?
Du är ju en känd mediapersonlighet, och den här publikationen lever kanske lite i skymundan…
– Vi ska spegla kvinnojourernas arbete och vara en nagel i ögat på politikerna. Vi informerar om verksamheten och skapar opinion men är inte en utåtriktad tidskrift i traditionell mening, utan mer lobbyistisk. Det är ganska skönt för mig att inte behöva vara i hetluften. Men det här är inte ett heltidsuppdrag, jag kommer fortsätta med annat samtidigt.