Startsida - Nyheter

USA: Sexuella övergrepp i skollag i amerikansk fotboll

Sju tonåriga pojkar i åldrarna 15-17 år har åtalats i New Jersey, USA, för att ha utsatt fyra yngre lagkamrater för sexuella övergrepp i samband med så kallade nollningar. Vid flera tillfällen i slutet av september i år ska flera av de nu åtalade ha utfört övergreppen i skolans omklädningsrum. En av de äldre i laget i amerikansk fotboll Sayreville Bombers i skolan Sayreville War Memorial High School ska ha släckt belysningen i rummet under vargylsliknande skrik, varpå yngre lagkamrater har brottats ned, hållits fast på golvet och sedan har de åtalade penetrerat de yngre med ett finger i anus. Vid flera tillfällen har de sedan tvingat in samma finger i munnen på den fasthållne.

Alla tillhör skollaget Sayreville Bombers som rönt stora idrottsliga framgångar de senaste åren. Den ansvarige skolföreståndaren Richard Labbe stängde i förra veckan ner lagets medverkan i resten av säsongen och har inte gett besked om vad som kommer att ske med laget inför nästa säsong. Detta har splittrat Sayreville där amerikansk fotboll och matcherna varje fredag är en samlingsplats för stora delar av stadens befolkning. Kritiker av Labbes beslut att avsluta säsongen menar att det är fel att straffa hela laget för något som sju spelare står åtalade för, andra menar att det är nödvändigt att agera och kraftigt ta avstånd från det som hänt. Nyheten om övergreppen kommer också efter en längre tids diskussion om hur man ska hantera våldsamma utövare av sporten inom den högsta ligan NFL, något som skedde efter att en video med spelaren Ray Rice publicerats som visade hur han brutalt misshandlade sin blivande hustru i en hiss. Detta ska NFL ha känt till redan i våras men inte förrän videon spreds på nätet agerade Rices lag och NFL.

Läkaren David Mahalick säger i en intervju med tidningen New York Daily News att de fyra som utsatts för övergreppen har traumatiserats och att det kan ta tid innan traumatiseringen går över:

– Här är äldre elever som finns i deras vardag, barn som de träffar varje dag och som påminner dem [om traumat] dagligen, säger han till tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV