Nyheter

USA: Våldtäktsmål mot fotbollsspelare inledd

På måndagen inleddes rättegången mot fyra före detta fotbollsspelare vid Vanderbilt University i Tennessee i USA som misstänks för flera fall av våldtäkt. Dagen inleddes med en försening men sedan påbörjades arbetet med att välja jury. Brandon Vandenburg och tre av hans tidigare lagkamrater har åtalats för flera fall av våldtäkt på en 21-årig kvinna som vid tillfället var Vandenburgs flickvän. Hon var vid övergreppen medvetslös. Det hela började dock uppdagas två dygn efteråt då personal vid universitetet av en slump såg delar av det misstänkta brottet som fångats av en övervakningskamera.

De misstänkta tog bilder och filmade övergreppen mot den medvetslösa kvinnan och flera av dessa delades med vänner. En kort tid därefter försökte man ”städa upp” efter sig och slängde delar av sms, bilder och filmer, men enligt åklagarsidan finns det gott om material av det här slaget kvar. En del av åtalet riktas också mot vänner till de fyra som begick övergreppen, för att ha hjälpt till att försöka mörka dem.

Vandenburg kommer inte själv att åtalas för att ha utfört våldtäkt men är enligt åtalet ansvarig för att hans tre lagkamrater Cory Batey, Jaborian McKenzie och Brandon Banks våldförde sig på kvinnan i juni 2013. Enligt åklagaren Tom Thurman så är han ansvarig i lagens mening även om han inte personligen utförde våldtäkten. Alla fyra står åtalade för fem fall av grov våldtäkt.

Alla fyra spelarna petades efter bara några dagar från Vanderbilt Universitys fotbollslag, men åtminstone en av dem, McKenzie, har fortsatt att spela college-fotboll (amerikansk fotboll) på ett annat universitet. Han började spela i Alcorn States universitetslag i Mississippi förra året, stängdes av efter en match, men fick i början av hösten fortsätta spela för laget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV