Startsida - Nyheter

Utnyttjade patient sexuellt – får fortsätta jobba som psykiater

Överläkaren inom psykiatri dömdes i såväl tingsrätt som hovrätt för sexuellt utnyttjande av en ung patient som sökt vård för ätstörningar. På grund av brottet fick förövaren sin läkarlegitimation indragen av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Domen i hovrätten blev tre månaders fängelse, ett lägre straff med hänvisning till att han inte längre kunde praktisera läkaryrket. Nu får han legitimationen tillbaka, eftersom förvaltningsrätten inte anser att brottet är tillräckligt allvarligt.

Det rapporterar Ekot i Sveriges radio, som intervjuat en kritisk Aud Sjökvist, ordförande i HSAN.

– När någon inom vården utnyttjar en patient sexuellt, det tillhör ett av de värsta brotten när det kommer till sexualbrott. Om inte en patient kan lita på att man blir professionellt behandlad, då är det illa, säger hon.

Hovrätten dömde överläkaren till tre månaders fängelse och skrev i domen att han därmed fick ett lägre straff just för att hans legitimation hade återkallats. Att förvaltningsrätten bedömer brottet som mindre allvarligt bygger bland annat på ett resonemang om att överläkaren inte använde våld. Enligt Ekot är det fortfarande oklart om domen kommer att överklagas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV