Startsida - Nyheter

Vänsterpartiet: Skapa ett feministiskt finansdepartement

Vänsterpartiet vill skapa ett feministiskt finansdepartement för att kunna bidra till en verklig jämställdhet om det blir en rödgrön regering efter höstens val. De menar att för att kunna gå från ord till handling krävs det en ny feministisk-ekonomisk politik. Förutom att skapa ett finansdepartement med feministisk kompetens vill partiet också se ett jämställdhetsekonomiskt råd var uppgift ska bli att granska varje förslag som läggs ur ett jämställdhetsperspektiv.

Vänsterpartiet vill att ett sådant råd ska knytas finansdepartmentet för att granska och analysera politiken utifrån ett genusperspektiv, men också kunna lägga fram förslag. Ett sådan råd skulle bestå av forskare och fackliga representanter, och V föreslår att Agneta Stark och Katrine Kielos skulle kunna ingå i det.

– Vi måste på allvar ändra på kvinnors ekonomiska villkor och ett jämställdhetsekonomiskt råd behövs för att driva på finansdepartementet med blåslampa genom att alltid synliggöra hur olika beslut om den ekonomiska politiken ökar eller minskar jämställdheten och hur besluten påverkar mäns och kvinnors liv på olika sätt, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskt-politiska talesperson i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV