För första gången någonsin har en latinamerikansk bonde vunnit i rätten mot Monsanto, en av världens största leverantörer av genmodifierade jordbruksprodukter. Samtidigt ökar Monsantos kontroll av jordbruket världen över, och GMO uppges vara en del av det nya frihandelsavtal som förhandlas fram mellan EU och USA.
Den chilenska bonden José Pizarro Montoya vann nyligen ett stämningsärende mot det multinationella kemi-, läkemedels-, och jordbruksföretaget Monsanto, som är en stor producent av genmodifierade frön, skriver Realfarmacy.com.
Skälet till att Pizarro stämde Monsanto var att han inte ansåg sig ha fått tillräcklig information om vad det egentligen var för sorts frön han hade köpt. María Elena Rosas, koordinator för bekämpningsmedelsmotståndarna Red de accíon en Plaguicidas, uppger för realfarmacy.com att fröna hade sålts till bonden under falsk titel och att han till följd av planteringen blev tvungen att använda mer än tio olika bekämpningsmedel. Domen gällde därför ett kontraktsbrott, som utmynnade i ett skadestånd på motsvarande cirka 481 000 kronor. Enligt José Pizarro Montoya räckte dock inte summan för att bekosta alla skador.
Kontrollen ökar
Den nationsöverskridande solidaritetsföreningen Latinamerikagrupperna samarbetar med den chilenska organisationen Anamuri, en paraplyorganisation för landsbygdskvinnor, som kämpar för små lantarbetares rättigheter och mot jordbrukskemikalier och GMO (genetiskt modifierade organismer). Enligt Francisco Contreras, ordförande i Latinamerikagrupperna, är fallet med Pizarro bara ett exempel på hur småbönder luras av Monsanto. Han menar att företaget med hjälp av GMO försöker få kontroll över jordbruksproduktionen, inte bara i Chile utan även övriga Latinamerika och andra länder runt om i världen. Företaget kontrollerar redan i dag hela 36 procent av Chiles GMO-produktion, enligt Contreras. Och kontrollen tycks öka.
– Just nu pågår förhandlingar om ett nytt frihandelsavtal mellan EU och USA. Monsanto och andra stora bolag har lyckats få med GMO på förhandlingsbordet, säger Francisco Contreras.
Risken är enligt Latinamerikagrupperna att de politiska besluten leder till att Monsanto får en monopolställning när det gäller fröförsäljning. Samt att den naturliga biologiska mångfalden påverkas.
Vägledande dom
Många andra bönder har, likt Pizarro, stött på problem med Monsanto, men de har sällan råd att ge sig in i rättsliga processer. Det här är den första latinamerikanen som någonsin har vunnit mot företaget i rätten, enligt realfarmacy.com. Domen kan ha stor betydelse, kanske vara vägledande i kommande fall, tror Francisco Contreras.
– Domen mot Monsanto kan komma att bli ett prejudikat i Chile, men också i resten av Latinamerika, säger han.
Den 24 maj väntas hundratusentals människor i över femtio länder demonstrera mot företaget Monsanto i samband med manifestationen March against Monsanto. I Stockholm samlas demonstranter på Mynttorget och marscherar mot Södermalmstorg. Enligt evenemanget på Facebook kommer ca 2000 personer att delta.