Majoritet för rödgrönrosa partierna i kommunvalet i Stockholm, mandat i ett flertal kommuner samt ett valresultat som kvalificerar Feministiskt initiativ (Fi) för partistöd – mitt i besvikelsen över att inte ha kommit in i riksdagen finns en hel del att fira.
– Nästa val kommer vi att ha en stabil bas som ger oss ännu större möjligheter att bedriva en bra valrörelse, säger Feministiskt Perspektivs talesperson Gudrun Schyman, och lovar att inte lägga sig än.
Att finnas med i kommunernas folkvalda församlingar har stor betydelse, menar Sissela Nordling Blanco, talesperson för Fi.
– Det är jätteglädjande, på det sättet kommer vi att kunna bedriva en konkret feministisk antirasistisk, normkritisk politik i vardagen. I kommunpolitiken kan man börja förändra väldigt snabbt i vardagsnära frågor, säger hon.
Redan nu kan hon peka ut flera områden där det är viktigt att vara med och påverka. Sissela Nordling Blanco lyfter bland annat fram behovet av att bygga billiga bostäder, hyresrätter:
– Vi behöver förändra normen på bostadsmarknaden så att även unga kan flytta hemifrån så att även en ensamstående mamma som arbetar inom hemtjänsten ska ha råd att bo. Som det är i dag krävs ofta väldigt hög inkomst och ett fast jobb för att kunna få ett kontrakt.
En annan fråga Nordling Blanco fäster stor vikt vid är situationen för unga, behovet av ett normkritiskt och antirasistiskt perspektiv i skolan för att motverka diskriminering där unga rör sig och att erbjuda en meningsfull fritid för unga, inte bara i vissa områden.
– Om man ser till Stockholm är det väldigt segregerat resurserna snett fördelade. I vissa förorter lägger man ner verksamhet efter verksamhet och där behöver man gå in och satsa mer resurser så att alla ska ha rätt till välfärden. Att stödja kvinnojourerna är något man också kan göra på kommunal nivå och att se till de även erbjuder skydd och stöd till papperslösa kvinnor, säger hon.
Andra frågor som Fi vill driva på kommunal nivå, och som Sissela Nordling Blanco hoppas kunna få stöd i från andra partier i de kommuner där Fi tar plats är sex timmars arbetsdag, uttagen av vinst i välfärden och att skattepengar via offentliga upphandlingar inte ska kunna gå till företag som diskriminerar.
Allt som allt hur känns det nu?
– Det är väldigt blandade känslor. Det känns väldigt positivt med den rörelse vi har lyckats skapa och att vi har verkligen skrivit historia. Vi har ändå lyckats mobilisera en kraftfull rörelse som kommer att fortsätta kämpa för de här frågorna, både i kommunerna och utanför. Genom aktivism kan fortfarande fortsätta att sätta press och få upp de här frågorna på dagordningen och förändra det politiska samtalet.
– Det är också väldigt bra det märks att väldigt många tror på vår politik och vill ha en förändring i den riktning som vi vill ha. Det gäller att ta vara på det engagemanget och fortsätta. Demokrati är inte bara vad vi gör vart fjärde år när vi går och röstar, utan vi bygger också hela tiden mellan valen och det är jätteviktigt att ta vara på det engagemanget för att trycka tillbaka rasismen som vi ser får allt större utrymme.
Gudrun Schyman ser också goda möjligheter att använda de kommunala mandaten som språngbräda för framtiden:
– I Simrishamn har vi redan suttit en mandatperiod och drivit frågor om att få upp jämställdheten och antidiskriminering på dagordningen så där har vi kommit en bit på väg redan, framför allt ökat medvetenheten om att det här är strategiskt viktiga frågor och inga särintressen och sidofrågor. Nu är det dags att göra det i Stockholm och Göteborg. Det är fantastiskt roligt att vi har kommit in där, det ger oss en plattform att jobba utifrån.
Gudrun Schyman konstaterar också att valresultatet som helhet ger Fi en helt annan plattform än vad partiet hade under den här valrörelsen.
– Vi får partibidrag och vi kommer att få valsedlarna betalda och utlagda nästa gång. De kommunalpolitiska erfarenheterna kommer vi att kunna sprida och i nästa val kommer det att vara otroligt många kommuner som ställer upp. Det var många nu som inte hann. Man har bildat grupper väldigt sent, och man hann inte ha medlemsmöten och allt det där. Så nästa val kommer vi att ha en stabil bas som ger oss ännu större möjligheter att bedriva en bra valrörelse.
Finns det något konkret område där ni tillsammans med Vänsterparitet kan pressa på Socialdemokraterna?
– Jag tror att det handlar om att lyfta de här feministiska frågorna överhuvudtaget. Även om vi inte är överens om allt, så är löne- och arbetsmarknadsfrågorna centrala. Den ekonomiska självständigheten. Men också familjepolitiken, föräldraförsäkringsfrågan och inte minst pensionsfrågan som måste lyftas. Det har ju inte de partierna gjort, men vi får väl inspirera dem att göra det för det är också en väldigt central fråga, sedan hela komplexet
med våldet, där vi har en pacifistisk linje som vi gärna sprider till de andra partierna.
Hur känns det nu?
– Jomen det känns bra. Man får väl tillåta sig att vara lite besviken. Det hade varit roligare om vi hade kommit in redan nu, men jag tycker att valrörelsen är ett strålande exempel på vilken kraft som finns i Feministiskt initiativ, när en samhällsrörelse startar med så mycket nya medlemmar varav många aldrig varit politiskt aktiva tidigare. Det finns en enorm kraft i den här rörelsen.
– Jag vidhåller att det här kommer att hända under min livstid och jag tänker inte gå och lägga mig än.