I ett nytt förslag som presenterades i förra veckan av Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, vill Vänsterpartiet avsätta 500 miljoner kronor i stimulansmedel för de kommuner som tillsvidareanställer undersköterskor. Detta för att locka fler till yrket, bidra till tryggare arbetsvillkor, öka undersköterskors inflytande, göra heltid till norm och säkra en välfungerande välfärd.
Hon poängterade också att det i högsta grad också är en jämställdhetsfråga eftersom 90 procent av undersköterskorna är kvinnor, men också för att de gånger välfärdssamhället brister är det också kvinnor som privat rycker in genom att bland annat gå ner i deltid.
En utgångspunkt för förslaget som presenterades idag är att 120 000 undersköterskor enligt Sveriges kommuner och landsting beräknas pensioneras framtill 2022, Andersson menar att det stimulansmedlet möjliggör en långsiktig strategi för att klara av lika många nyanställningar som kan täcka upp för alla pensionerade, men också för att stärka undersköterskorna i sin yrkesroll och status. Det är pengar som kommunerna ska kunna ansöka om och gäller de som går ut omvårdnadsprogrammet på gymnasiet eller komvux. Vänsterpartier beräknar att stimulansmedlet tillsammans med en kommunal medfinansiering kan leda till cirka 3 600 undersköterskor per år.
Feministiskt perspektiv var på plats och frågade Andersson om hur hon ser på möjligheterna att driva igenom ett sådant förslag.
Kan det bli svårt att få igenom det här förslaget utan ett socialdemokratiskt stöd i riksdagen?
– Om Socialdemokraterna stöder förslaget får du fråga dem. Vi lägger fram förslag som vi tycker är fullt rimliga och som behövs och vi är beredda att finansiera det, för det måste man göra om man vill ha en välfärd att lita på. Vill man ha fler som jobbar inom omsorgen och sjukvården så får man se till att förbättra arbetsvillkoren och lönerna. Då menar jag att man också har ett politiskt ansvar att göra det, vi försöker visa hur det kan gå till.
Blir det lättare att göra påtryckningar på Socialdemokraterna om Feministiskt initiativ, som också fokuserar mycket på välfärdsfrågor, kommer in i riksdagen?
– Vi är själva ett feministiskt parti och driver feministiskt frågor väldigt hårt, inte bara att vi pratar om det utan vi driver även igenom det i praktiken där vi har makt och inflytande. Vi vet inte om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen, men vi vet att vi kommer in i riksdagen och vi siktar på att få ett ökat inflytande i riksdagen. Vill man ha en rödgrön majoritetsregering så är det Vänsterpartiet som är nyckeln till att garantera det. Såväl Socialdemokraterna som Feministiskt initiativ och även Miljöpartiet har signalerat att de gärna samarbetar med Folkpartiet och Centerpartier och vi menar att då får man inte en feministisk politik på det sättet som Sverige behöver. En politik som både har kön- och klassperspektiv. Vad gäller undersköterskornas roll gör sig verkligen både klass och kön påmint.
Hur tänker ni konkret att de 500 miljonerna som ni föreslagit ska finansieras?
– Vi har lagt en budget där vi har tagit höjd för detta och tycker inte minst att bankerna ska bidra mycket mer till samhällsutvecklingen än de hittills har. Vi kallar det för en röd skatteväxling, kapitalet får betala och det går till den gemensamma välfärden.
Vid sidan av förslaget om stimuleringsmedlet har Vänsterpartiet i samband med pressträffen listat upp de medföljande målen som de genom satsningen vill arbeta för:
-
Att alla undersköterskor ska ha kollektivavtal.
-
Ha ökad personaltäthet
-
Möjliggöra en bättre löneutveckling.
-
Minska andelen otrygga anställningar.
-
Satsa på kompetensutveckling.
-
Öka attraktiviteten på gymnasiets vård- och omsorgsprogram.
-
Öka personalinflytandet.
-
Sätta stopp för delade turer.
-
Införa rätt till heltid.
-
Ha jämställda villkor på arbetsmarknaden och barnomsorg på obekväm arbetstid.