Prenumerera

Logga in

Välbesökt Feministisk festival i gång

Parallellt med Nordiskt forum löper den alternativa Feministiska festivalen vid Moriskan i Folkets park i Malmö. I parken satt det på torsdagseftermiddagen ett hundratal personer utspritt på gräset och solade, pratade och hade picknick.

Stämningen var på topp bland besökarna, några tycktes knappt ha koll på festivalen men de flesta var stolta festivalbesökare som understryker vikten av att ha en feministisk festival som är tillgänglig för alla. Bland de populära programpunkterna lyftes bland annat debatten mellan ungdomsförbunden, Diana Mulinari och ett seminarium om feministisk nätaktivism om näthat.

Mirjam Katzin är initiativtagare och samordnare på festivalen:

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att feminismen är en inkluderande rörelse som alla har möjlighet att delta i oavsett ekonomisk situation så därför kändes det viktigt att det fanns ett komplement till Nordiskt forum. Det är ett initiativ som kommer från gräsrötter och som från grunden är uppbyggt av gräsrötter.

Hur ser engagemanget och deltagandet ut på festivalen än så länge, nu när första dagen strax passerat?

– Det har gått fantastiskt bra faktiskt, allt har flutit på väldigt bra och jag blir väldigt lycklig när jag ser så många människor komma hit. Vi fick knappt plats i en av lokalerna som jag själv var värd för under ett seminarium.

På plats på den alternativa festivalen var också Mireya Echeverría Quezada, känd från podden Camila & Mierayas podcast och det separatistiska antirasistiska nätforumet Rummet, hon är numera även chefredaktör för tidskriften Bang och är på festivalen som representant för Bang.

Hur kommer det sig att Bang är här på den alternativa festivalen?

– Bang är på två ställen samtidigt, vi finns på forumet också, och det är viktigt att vi är på båda, men framförallt att vi är här för att det är gratis. Nordiskt forum har ett stort problem med att det kostar pengar, båda att komma dit och att det kostar att ställa ut där. Det gör att vissa feministiska röster, inte minst många antirasistiska feministers röster, som inte har samma resurser inte kommer kunna representeras där. De har också erbjudit mindre organisationer, som Ingen människa är illegal, att komma dit men inte erbjudit ett öre för att komma dit eller att delta. Det signalerar ju något gentemot de som inte har pengar och redan jobbar ideellt som får höra att deras röster är viktiga men att de inte ens blir ersatta för att komma dit.

– Nordiskt forum har inte tagit till sig tillräckligt av kritiken alls, och de har fått mycket kritik. Istället fylls forumet av vissa feminister, mest de som är vita, har resurser och som för en viss feministisk kamp, och de representerar inte den jag för i alla fall.

Tycker du att den alternativa festivalen har lyckats åstadkomma den inkludering som Nordiskt forum kritiserats för att ha misslyckats med?

– Den här festivalen försöker vara och är också väldigt inkluderande, men trots det går det att se att det är väldigt vitt här. Det säger ju en del om vilka som feminismen i Sverige lyckas plocka upp och vilka som känner sig inkluderade i rörelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV