Nyheter

Våldtäkt i Indien når rubrikerna

Debatten om våldtäkt och kvinnors säkerhet har dominerat indiska mediers rubriker under de senaste åren. Varje gång en horribel nyhet om våldtäkt når offentligheten omskrivs och debatteras brottet ur olika perspektiv.

När familjen till de två våldtagna och sedan hängda flickorna i slutet av maj vägrade ta ner kropparna från mangoträdet i protest mot polisens flathet, fick nyheten även stor internationell uppmärksamhet. Flickorna var 12 och 14 år, från en by i den enormt fattiga nordindiska provinsen Uttar Pradesh. De gick ut tillsammans till fältet kvällstid för att kissa, eftersom toalett saknas i de flesta fattiga bybornas bostäder. De blev våldtagna och mördade, något som förekommer oftare än vad som rapporteras i medier. Under loppet av några dagar i juni hittades en 45-årig kvinnas kropp hängd från ett annat träd i samma provins. Hennes son och man sade till medier i Indien att allt tydde på att hon blivit våldtagen och sedan hängd. Den 12 juni rapporterade CNN om en kvinna som gruppvåldtogs av fyra polisofficerare på polisstationen när hon befann sig där för att söka efter sin gripna make.

Enligt byrån för indisk brottsstatistik (NCRB) rapporterades 2 487 våldtäktsincidenter under 1971 i Indien. 2012 har siffran tiodubblats till 24 923 fall. Detta medan kvinnorättsaktivister menar att enbart 10 procent av våldtäkterna utomhus rapporteras till polisen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV