Prenumerera

Logga in

Välfungerande rehabilitering på väg att avvecklas

I veckan avslöjade Göteborgsposten att de specialteam som med goda resultat arbetat med rehabilitering för patienter med utbrändhet och långvariga konsekvenser av svår stress håller på att avvecklas. Detta som konsekvens av ett politiskt beslut kallat Vårdval Rehab.

Enligt förespråkarna av Vårdval Rehab skulle reformen, som innebär en övergång från finansiering via anslag till en så kallad köp-säljmodell, leda till jämnare tillgång på rehabilitering över hela Västra Götalands-regionen och ett bättre utbud för alla.

Vänsterpartiet reserverade sig som enda parti när beslutet fattades i regionfullmäktige i februari. Sören Kviberg, ledamot i regionstyrelsen blir förvånad när han under semestern får höra av Feministiskt Perspektiv att de så kallade multimodala teamen, bland annat Grön rehab, ska läggas ner:

– Det är väldigt olyckligt och något vi ska hålla ögonen på. Jag känner till Grön rehab väldigt bra. Det har varit framgångsrikt trots att det är en väldigt liten budgetpost har de jobbat väldigt effektivt och systematiskt.

Politisk strid

Samtidigt ökar antalet sjukskrivna med utmattningssymdrom, som ingår i diagnosen, och ökningen är särskilt stor i Göteborg. En kvinna mellan 40 och 55 år med långvarig smärta och något ångestsymptom var en vanlig patient skriver Göteborgsposten och konstaterar att 80 procent av patienterna som förra året genomgick multimodal rehabilitering (MMR) i Västra Götaland kvinnor.

Förutom att personer som varit sjukskrivna mycket länge kunnat komma vidare i livet tack vare de MMR teamen, har de exempelvis också hållit utbildningar med chefer om hur utbrändhet kan förebyggas i arbetslivet.

– Det finns en politisk strid i det här, där allianspartierna vill att det ska vara val hela tiden i vården. Det öppnar en marknad och möjlighet att lägga ut verksamheter på olika aktörer. Vi har sagt att vi inte tror på det, säger Kviberg

Att vårdvalet införs nu på rehabiliteringsområdet är enligt honom resultatet av en kompromiss, där ursprungsförslaget var mycket mer omfattande och det funnits en press på framför allt Socialdemokraterna att gå allianspartierna till mötes i kraven på fler vårdval. Jämfört med Stockholm där ett 30-tal sådana införts inom landstingets verksamheter, har ändå det rödgröna minoritetsstyret i Västra Götaland hållit emot. Vårdval Rehab blir den andra verksamheten som går över till köp-säljsystem i regionen.

Men inte heller de partier som genomfört reformen kände till att avveckling av rehabiliteringsteamen för utbrända skulle bli en av konsekvenserna. Det framgår av en uppföljande artikel i Göteborgsposten.

Där framgår att någon politisk avsikt aldrig funnits om att slå undan benen för de välfungerande multimodala teamen, där patienten på ett ställe kan träffa sjukgymnast, arbetsterapeut, psykolog, kurator och läkare.

Söker nya tjänster

Eftersom teamen inte nämns specifikt i det dokument som styr innehållet i Vårdval Rehab, som kallas krav- och kvalitetsboken, behöver rehab-enheter inte ha sådana team. Annette Ternstedt, som är Vänsterpartiets representant i regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott, förklarar dessutom att endast sjukgymnaster och arbetsterapeuter står med i kraven för rehab-enheterna. Därmed kan de specialteam som ändå arbetar med utbrändhet ur fler aspekter inte få ersättning för kompetenser utöver dessa.

– Det här är effekten av införandet av ett vårdval även för rehabilitering. Vi har sagt nej till det. I primärvården har vi sett ett otal effekter av det, framför allt på landsbygden. Det finns ingen aktör som är tillräckligt intresserad av att etablera sig där det inte är mycket folk så att det inte går att tjäna pengar, säger Annette Ternstedt.

När det gäller Vårdval Rehab förväntar hon sig en liknande situation. Plus att de multimodala teamen alltså inte passar in i den mall för hur rehab-verksamheterna ska se ut. Eftersom det ska vara samma krav för alla aktörer som kan tänkas intresserade av att driva rehabverksamhet, även små enheter, finns nu inget krav om att sådana specialteam ska finnas.

Vårdvalet blir inte billigare, utan en omställningskostnad ingår i budgeten inför systemskiftet. Avvecklingen pågår, ska vara klar till 1 september, och personal som tillhör de kategorier som inte ersätts enligt krav- och kvalitetsboken har fått samtal under semestern om att personalavdelningen söker nya tjänster åt dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV