Startsida - Nyheter

Vänsterpartiet går till val på konsekvent vinstkritik

Att Vänsterpartiet (V) på senare tid sett en medlemstillströmning förklarar partiledaren Jonas Sjöstedt med vad han beskriver som partiets tydliga politik. Främst på dagordningen står att stoppa de privata vinsterna i välfärden.

– I skolan, i äldreomsorgen, i sjukvården är det behoven – det som barnen behöver, det de äldre behöver – som ska styra verksamheten, inte enskilda företags kortsiktiga vinstintressen, säger han under pressträffen, där flest frågor ställdes kring oppositionens möjligheter att samarbeta.

Förutom att lagstifta mot möjligheten att plocka ut vinster från vård, skola och omsorg har V ett annat viktigt mål – att regera. Men inte till vilket pris som helst:

– Vi sitter inte i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik.

Mer specificerat än så blir inte det ultimatum som Sjöstedt ställer för sitt tilltänkta regeringssamarbete med Miljöpartiet (MP) och Socialdemokraterna (S). Att sitta i regering med några andra riksdagspartier har V uteslutit i ett tidigare skede, vilket enligt Jonas Sjöstedt gör partiet till ”den enda garanten för en välfärd utan vinstintressen”.


Farlig och konsekvent

Han beskriver konsekvenserna av privatiseringarna inom välfärden som regeringens akilleshäl och motståndet som en nyckel till att vinna hela valet.

– Det är en fråga där vi har svenska folkets stöd. Vi känner att vi har vind i ryggen och det går ända in i det borgerliga lägret. När det gäller privatiseringarna vill vi ha genomslag. Det finns ingen kritiker som är lika farlig och lika konsekvent som vi i Vänsterpartiet och den rollen tänker vi ta på oss genom hela valrörelsen, säger Jonas Sjöstedt.

Utöver vinstfrågan lyfter han fram att V vill sluta fokusera på utbudssidan i arbetsmarknadspolitiken. Istället vill partiet se till att det blir fler jobb genom ökade investeringar i bostäder, transporter, hållbar energiproduktion och – inte minst – välfärden.

– Vi behöver fler barnmorskor, fler förskollärare och fler som arbetar i äldreomsorgen. Det är bra investeringar för Sverige för framtiden, säger Sjöstedt.


Feministisk rättvisa

För att skapa utrymme för investeringar vill V se förändringar i de ekonomiska ramar som styr finanspolitiken. Det handlar dels om att balansera inflationsmålet i penningpolitiken med ett sysselsättningsmål, dels att ersätta överskottsmålet med ett krav på balans över konjunkturcykler.

I det relativt korta anförandet inför presskåren lyfte han också fram ett par exempel på förslag som ska öka jämställdheten – ett permanent statligt stöd till landets kvinnojourer på 200 miljoner per år, och en förändrad våldtäktslagstiftning. Valplattformen beskriver dessa förslag under rubriken ”Feministisk rättvisa”, ett avsnitt som även föreslår feministiskt självförsvar i alla skolor. Bland annat. Referenser till feminismen återkommer på flera ställen, och det talas om att omfördela makt och resurser, till exempel genom förändringar i pensionssystemet. Mycket känns igen från den feministiska våg som partiet lanserade i november.


Hur skulle du vilja beskriva att den feministiska vågen syns i er valplattform?

– Ja, den genomsyrar hela vår politik. På det ekonomiska området skulle den innebära att man snabbt utjämnar inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. Vi har aktiva åtgärder för att utjämna löneskillnaderna också, framför allt genom att vi vill ha individualiserad föräldraförsäkring, säger Jonas Sjöstedt.

Förutom stödet till kvinnojourerna och att V både vill införa en samtyckeslagstiftning och ett oaktsamhetskrav, tar han även upp satsningar för höjda löner i välfärden, krav på barnomsorg på obekväm arbetstid.

– Här finns en helhetspolitik. Men det går längre än så det finns tydlig feministisk profil i biståndspolitiken där 50 procent ska gå till kvinnor och minst 10 procent till SRHR*-åtgärder till exempel. Det finns en feministisk profil på kollektivtrafiken. Det gynnar kvinnor när man satsar på kollektivtrafiken istället för att satsa på bilen till exempel, så feminismen går som en röd tråd genom hela valplattformen


I valplattformen nämns arbetstidsförkortning som en målsättning och att första steget ska tas under mandatperioden. Innebär det att arbetsgruppen är klar med sitt arbete?

– Den arbetar fortfarande, men vi räknar med att lägga de konkreta förslagen under nästa mandatperiod.


Så det får vi inte reda på innan valet?

– Nej, förslaget i sig är inte färdigt i sina detaljer, men vi lovar att lägga det under perioden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV