Startsida - Nyheter

Vänsterpartiet tar flitigast upp jämställdhet i motioner

Motionskollen, en tjänst som tidningen Metro har lanserat tillsammans med byrån Rodolfo, visar att Vänsterpartiet är det riksdagsparti som i särklass skrivit flest motioner där de tar upp jämställdhet. Miljöpartiet kom på andra plats och Kristdemokraterna på tredje. En jämförelse mellan de största partierna visade att Socialdemokraterna tog upp jämställdhet fyra gånger oftare än Moderaterna.

Analysen visar också att jämställdhet blivit ett hetare ämne de senaste åren, vilket pekar på att Feministiskt initiativs roll varit betydande för att få upp frågan på dagordningen.

Rossana Dinamarca, jämställdhetspolitisk talesperson för Vänsterpartiet menar dock att partiets arbete i frågan sträcker sig längre tillbaka än så. Till Metro säger hon att Motionskollens resultat tydligt visar att feminism och jämställdhet är något som genomsyrar deras politik.

Biståndsminister Hillevi Engström, som även är Moderaternas jämställdhetspolitiska talesperson, menar istället att motioner bara är ett av flera sätt att arbeta för jämställdhet och att det är vad de åstadkommer i politiken som är det viktiga.

På Motionskollen kan läsarna själva söka på olika ord och till exempel se hur många motioner som innehåller det specifika ordet, vilka partier som använt sig av ordet i motioner och hur ofta det använts över tid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV