Den norska organisationen Nationellt kunskapscenter mot våld och traumatisk stress (NKVTS) har genomfört en omfattande kartläggning av våld och övergrepp mot kvinnor i Norge. Rapporten överlämnades till regeringen i veckan.
Resultatet har överraskat det norska samhället och debatterats flitigt i medier. Enligt rapporten har en tredjedel av kvinnor (33.6 procent) och en tiondel av män (11.3 procent) varit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp, från våldtäkt till trakasserier, under sina liv.
Undersökningen visar att 9,4 procent av de norska kvinnorna blivit våldtagna, jämfört med 1,1 procent av männen. Hälften (49 procent) av kvinnorna som rapporterade att de utsatts för våldtäkt, uppgav att de hade blivit våldtagna innan de fyllde 18 år. Såväl våldtäkt som sexuella övergrepp på barn under 13 år har i störst utsträckning begåtts av grannar, andra kända vuxna, familj och släkt.
Rapporten visar att sexuella övergrepp mot både kvinnor och män i allmänhet utförs av män. De flesta offer kände förövaren, som ofta var en vän, bekant, granne, kollega, älskare/partner eller före detta pojkvän/partner.
10,5 procent av de 229 kvinnorna som berättade om att de blivit våldtagna sade att de själva anmälde brottet till polisen. Polisen kände till totalt 17.5 procent av våldtäktsfallen.
Få av kvinnorna som rapporterade våldtäkt hade genomgått medicinsk undersökning eller fått vård under de första veckorna efter övergreppet (11 procent). En av tre har överhuvudtaget inte berättat om övergreppet för någon.
De norska politikerna, justitieminister Anders Anundsen och jämställdhetsminister Solveig Horne, båda från Fremskrittspartiet, har uttalat att rapporten överraskade dem.
Jämställdhetsministern Solveig Horne skyllde i en intervju med NRK 2011 våldtäkterna ”till stor del på invandrade män med en medeltida kultur” och tyckte att tjejer har också ”ett eget ansvar när det gäller våldtäkter och att de ska se till att inte hamna i de situationerna”. Hennes reaktion på denna rapport var enligt NRK att rapporten är viktigt och att Norge ska ge våldet ett ansikte genom att ”våga tala om detta tabu”.
Vidare sade Horne att hon faktiskt måste erkänna att hon är förvånad att våldet i relationer inte har gått ned när regeringen har haft så många planer och pratat om detta i så många år.
Rapporten från NKVTS bygger på data från undersökningen «Trygghet,vold og livskvalitet i Norge». Rapporten är skriven av Siri Thoresen, Ole Kristian Hjemdal, Mia Cathrine Myhre, Ida Kathrine Holth och Tore Wentzel-Larsen.