Startsida - Nyheter

Vetenskapsrådet satsar 170 miljoner på genusforskning

Vetenskapsrådet har nyligen fattat beslut om att utdelning av bidrag till årets stora forskningsprojekt. Ungefär tjugo av de projekt som beviljat medel finns inom fältet genusforskning. Ett av dessa är ”Slöja, regnbågsflagga och manga. Om genus, sexualitet, motstånd och gemenskap i en transnationell tid”, som består av nio genusforskare från fem olika lärosäten. Lena Martinsson, professor i genusvetenskap vid Göteborgs universitet, är en av forskarna i projektet.

- Centralt är att vi vill bidra till att möjliggöra fler berättelser, med inriktning på civilsamhället och politisk kamp för förändring, än de berättelser som är dominanta i väst i dag och som om och om igen sätter Europa i centrum. Vi vill också bidra till att utmana uppdelningen mellan sekularitet och religion. Slöjan, regnbågsflaggan och manga är exempel på kulturella produkter som vi kommer att följa, för att lära mer om transnationella gemenskaper, genus och sexualitet, säger Lena Martinsson till Nationella sekretariatet för genusforskning.

Projektet, som har tilldelats 17,5 miljoner kronor inom utlysningen för humaniora och samhällsvetenskap, beräknas börja nästa år och pågå i fem år. Andra deltagare i projektet är Anna Johansson, Högskolan i Trollhättan, Linda Berg, Umeå universitet, Pia Laskar, Linköpings universitet, Diana Mulinari, Lunds universitet, samt Catherine Wasshede, Erika Alm, Mikaela Lundahl och Mona Lilja, Göteborgs universitet.

Tillsammans innebär de 20 projekten en satsning på drygt 170 miljoner kronor på genusinriktad forskning. Inom projektets vidd ryms satsningar på utvecklings- och utbildningsforskning, humaniora och samhälle, samt medicin och hälsa. Sammanlagt beviljas närmare 1 miljard kronor i bidrag till dessa fyra ämnesområden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV