När hbtq-vänstern hade valupptakt i helgen stod välfärden i fokus. Bättre bemötande för hbtq-personer inom välfärden är en av de viktiga frågorna. Det säger Hans Linde, Vänsterpartiets talesperson i hbtq-frågor, till Feministiskt Perspektiv.
I skolan, inom vården, på äldreboenden och andra platser finns det mycket kvar att göra vad gäller bemötandet av hbtq-personer, dessutom jobbar många hbtq-personer inom den offentliga sektorn. Det är några sätt på hur välfärd och hbtq hänger ihop menar Hans Linde. Därför behövs större medvetande om hur man motarbetar normer som heteronormativitet och gör landets skolor till en plats där alla kan vara öppna med sin identitet. Satsningar på fritidsgårdar i Stockholm som gått ut på att bereda mötesplatser för unga hbtq-personer har visat att det finns ett stort behov av sådana, och att detta behöver vidareutvecklas:
– Och inom hemtjänsten finns det mycket kvar att göra, liksom på äldreboenden. Det finns också skäl att titta mer på om vi behöver särskilda hbtq-boenden för äldre. Det är inte alla som vill ha det, men det finns många som skulle känna stor trygghet över att kunna flytta till ett äldreboende med fokus på hbtq-personer, säger Hans Linde.
Du säger att ni kommer fortsätta att gå i bräschen för hbtq-frågor i riksdag, EU-parlamentet och landsting och kommuner. Kan du ge exempel på konkreta frågor som ni kommer att driva?
– I riksdagen handlar det bland annat om familjepolitiken, till exempel möjligheten att ha fler än två vårdnadshavare. En del handlar om att i grunden reformera lagstiftningen kring transpersoners rättigheter – att avskaffa 18-årsgränsen för att byta juridiskt kön, säger Hans Linde och understryker att finns gott om frågor som rör lagstiftningsmässiga aspekter där det fortfarande görs skillnad på par beroende på om de är samkönade eller olikkönade, och frågor som rör transpersoner där lagstiftningen ofta inte alls är anpassad.
– Det handlar också om hbtq-personers rätt till att få asyl i Sverige, vi ser hur folk får avslagsbeslut från länder som Uganda. Tyvärr saknas viljan att reformera den frågan i riksdagen, säger Hans Linde.
I EU-parlamentet kommer Vänsterpartiet bland annat fortsätta driva sitt antidiskrimineringsarbete. När Estrela-rapporten röstades ner i december förra året då de svenska moderaterna lade ner sin röst och KD röstade emot, var det ett bakslag för hbtq-personers rättigheter:
– Antidiskrimineringsarbetet har gått i stå eftersom flera länder blockerar arbetet på EU-nivå, det försvårar till exempel för samkönade par under resor eller om det bosätter sig i länder som Italien där deras relation inte erkänns.
Hbtq-vänstern kommer att driva valkampanj bland annat under Pridefestivalen i sommar, men kommer också att jobba mycket för att uppmärksamma frågorna bland Vänsterpartiets landstings- och kommunpolitiker:
– Mycket av diskussionen har fokuserats på riksdagen, men kommunfullmäktige och landstingen har minst lika viktig roll, och vi måste se till att det blir fler politiker som vill driva de här frågorna där. Det finns positiva exempel på kommunal nivå där till exempel Kramfors kommun blivit först i landet med en hbt-certifierad skola, eller som i Göteborg där all personal inom färdtjänsten har fått utbildning i hbtq-frågor, säger Hans Linde.