Nyheter

Simmare tog livet av sig efter gruppvåldtäkt i USA

Hanteringen av ett fall då en kanadensisk simmare tog livet av sig efter en gruppvåldtäkt av fotbollsspelare har på nytt satt fokus på problemet med sexualiserat våld mot kvinnor på amerikanska universitet. President Barack Obama förklarade nyligen att en av fem kvinnor utsätts för sexualbrott under sin universitetstid, men att bara en av åtta anmäler det. Vita huset kallade det en epidemi.

Den kanadensiska simmaren Sasha Menu Courey ska ha våldtagits av tre fotbollsspelare, alla studenter vid Missoury University i USA. Hon polisanmälde inte händelsen men ska enligt föräldrarna ha sökt hjälp av universitetet. Föräldrarna anser att universitetet har gjort fel då de inte undersökte händelsen som inträffade utanför universitetsområdet i februari 2010. 16 månader efter våldtäkten tog Sasha Menu Courey livet av sig.

Universitetet har sagt att de inte fått någon information om händelsen men har nu anlitat en advokatbyrå som ska utreda universitetets agerande i fallet. Det har riktats flera anklagelser mot flera av universitetets idrottare för andra sexualbrott.

Flera svåra sexualbrott på amerikanska universitet och skolor har uppmärksammats de senaste åren, bland annat då fotbollsspelare på en skola i Steubenville i Ohio våldtog en 16-årig flicka samtidigt som övergreppet filmades. I det fallet väcktes också åtal mot skolpersonal för att de försökt att tysta ner fallet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV