I Kina är diskrimineringen av homosexuella stor och inte minst pressen att föra familjens gener vidare gör att få är öppna med sin läggning. Xiaogang Wei är en av dem som försöker ändra på det, bland annat med hjälp av dokumentärfilmer.
– De flesta av mina vänner har inte kommit ut inför sina föräldrar, säger Xiaogang Wei, vd på Beijing Gender Health Education Institute, en av Kinas äldsta hbt-organisationer.
Xiaogang Wei har arbetat för olika icke-statliga organisationer, NGO:s, i Peking sedan år 2000. Till att börja med var han teaterlärare på en organisation för personer med olika typer av handikapp, några år senare blev han involverad i en NGO som arbetade med hiv-prevention. Efter att ha varit volontär i organisationen i några år gjorde han 2005 sin första dokumentär – eller dokudrama som han själv kallar det – som handlade om en hiv-positiv person.
– Jag gillade verkligen att arbeta med video som kommunikationsmedel, säger han.
Då visste han inte vilken viktig roll just filmen skulle spela i hans liv. Det dröjde nämligen ytterligare ett par år innan han startade organisationen Queer Comrades som med kameran till hjälp vill öka medvetenheten om hbt-frågor och queerkulturen i dagens Kina. De började med talk-shows eftersom de är enklare och billigare att producera än dokumentärer. Dessutom kräver de färre deltagare.
– Det är inte så många som kan tänka sig att ställa sig framför kameran och prata om det här i Kina, säger Xiaogang Wei.
Det finns ingen säker statistik vad det gäller sexuell läggning bland Kinas befolkning. Sexologen Li Yinhe hävdar att så många som 80 procent av homosexuella lever i heterosexuella relationer, annan forskning visar att 90 procent av landets homosexuella män lever i en relation med en kvinna.
Xiaogang Wei kallar att komma ut inför sig själv för det svåraste steget för Kinas homosexuella. Att komma ut inför sina föräldrar listar han som god tvåa: att inte ge sina föräldrar barnbarn har historiskt setts som ett av de största felen en ung man kan begå.
– Det gör att många homosexuella flyttar till storstäderna, eller åtminstone långt bort från sina föräldrar, säger Xiaogang Wei, som själv är uppvuxen i Xinjiangprovinsen i västra Kina men numera är bosatt i Peking.
Film om lesbiska uppmärksammades
Till en början gjorde Xiaogang Wei mycket av arbetet med att producera tv-program för Queer Comrades själv, men med tiden har organisationen vuxit och i dag är de nästan tio personer i teamet. Varje månad lägger de upp en ny nyhetssändning/talkshow på sin webbsida och ungefär en gång i halvåret kommer en ny dokumentär ut.
Störst uppmärksamhet hittills fick en dokumentär om lesbiska som Queer Comrades producerade 2009. Efter att filmen lagts upp på nätet sågs den av omkring tre miljoner personer och fick närmare 6 000 kommentarer.
– Jag skulle säga att omkring 70 procent av dem var negativa, säger Xiaogang Wei.
Sedan 2010 arbetar Xiaogang Wei heltid för Beijing Gender Health Education Institute. Tillsammans med sina kollegor ordnade han nyligen den andra upplagan av China Aids Walk. Ett ”queer university” för att informera om genusfrågor, samt kurser för journalister finns också bland de aktiviteter de ordnar.
– Många journalister vill göra ett bra jobb, men de har ingen aning om hur de ska göra. Vi ordnar workshops, bland annat för att lära dem hur de kan få tag på personer att intervjua.
De senaste åren har organisationen också ordnat en nationell hbt-konferens, ett första steg för att samla den hittills ganska spretiga rörelsen. Förra årets konferens samlades 160 personer från 88 organisationer baserade i olika delar av Kina. För första gången såg de till att ha femtio procent kvinnor bland deltagarna.
– Organisationer för bögar har generellt sett mycket mer resurser, säger Xiaogang Wei, och förklarar det med att de organisationer som vänder sig till män ofta arbetar med hiv-frågor, vilket gör det lättare för dem att få ekonomiskt stöd utifrån.
I hela Kina räknar Xiaogang Wei med att det finns omkring 200 organisationer för homosexuella män med anställd personal. Motsvarande siffra för lesbiska är en till två.
Queer Comrades når ut
Vid sidan av arbetet på Beijing Gender Health Education Institute fortsätter Xiaogang Wei att engagera sig i Queer Comrades. Förra vintern var han i Stockholm för att presentera en av gruppens dokumentärer, ”The cream of the queer crop”, som ingår i utställningen Secret Love vilken förra vintern visades på Östasiatiska museet i Stockholm.
– För några år sedan, 2010, kom en tjej fram till mig och berättade att hon kollat på Queer Comrades show sedan hon började gymnasiet, säger Xiaogang Wei.
Det var så hon lärt känna ”sin egen community” – vart hon skulle gå och hur hon skulle träffa andra bland annat.
– Det är då man känner att det man gör är viktigt, säger Xiaogang Wei, med tillägget att tjejen nu är ”en fantastisk kvinna” som arbetar på ett kinesiskt center för hbt-personer.